Persbrandt-filmen "Hämnden" Oscar-belönad

Den danska filmen Hämnden fick utmärkelsen bästa utländska film på Oscarsgalan i natt. Filmen i regi av danska Susanne Bier har svenske Mikael Persbrandt i huvudrollen.

Det är tredje gången som en dansk film tagit hem en Oscar för bästa utländska film. De tidigare gångerna var 1988 med Babettes gästabud och 1989 med Pelle Erövraren. Susanne Bier var nominerad 2007 med filmen Efter bröllopet, men fick inget pris den gången.

– Det här betyder enormt mycket för mig, och det är det största jag har upplevt i min karriär, säger en lycklig Susanne Bier till nyhetsbyrån Ritzau strax efter det att hon tagit emot sin Oscarsstatyett.

The King's Speech vann en Oscar i kategorin bästa film. Dramat om det engelska kungahuset på 1930-talet vann därmed totalt fyra av de tolv priser som den nominerats till.

Tom Hooper fick priset för bästa regi för The King's Speech. Tidigare hade filmens manus belönats.

Colin Firth fick också priset för bästa manliga huvudroll för sin gestaltning av den stammande Kung George VI i samma film.

Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick till favorittippade Natalie Portman för rollen i Black Swan.

Den brittiske skådespelaren Christian Bale fick priset för bästa manliga biroll för sin insats i filmen "The Fighter", och Melissa Leo fick också en Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen.

Priset för bästa animerade film gick till kassasuccén Toy Story 3, som också var nominerad i kategorin Bästa film.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista