Heckscher avvisar regeringens kritik

De brottsbekämpande myndigheterna får mycket kritik i en rapport som presenterades på tisdagen av regeringens narkotikapolitiska samordningsgrupp.

Polisen och övriga myndigheter har varken möjligheter eller förmåga att bekämpa de brottsliga nätverken, enligt utredningen. Dessutom anser utredarna att Sverige ligger långt efter andra länder vad gäller att bekämpa den grova brottsligheten och att en stor skuld till det ligger på myndigheternas ledningar.

– Jag anser att polismyndighetsledningarna satsar på de här frågorna och dessutom gör ett skapligt gott jobb, säger rikspolischef Sten Heckscher avvisar kritiken.

Gammalt datasystem
Enligt rapporten som presenterades på tisdagen, saknas övergripande mål om hur den organiserade brottsligheten ska bekämpas. Det finns små öar av kunskap ute på myndigheterna men ingen samordning och därtill ett gammalt datasystem som försvårar informationsutbyte inom och mellan myndigheter.

– Det finns fog för viss kritik, men det håller vi nu på att undanröja. För ett år sedan beslutade vi om ändrad inriktning av underrättelseverksamheten och ett led i det är att förbättra datorstödet, säger Sten Heckscher.

Regional underrättelse
Den nya inriktningen innebär regional underrättelseverksamhet som ska knytas samman centralt. Ett operativt råd som består av rikskriminalpolisen, rikskriminalpolisen, polisen i storstäderna och säkerhetspolisen, ska planera olika operationer mot just den organiserade brottsligheten.

Underrättelsearbetet fungerar i dag inte tillräckligt bra för att ge operativa rådet den information de behöver, säger bland andra Niki Ekman ansvarig för underrättelseanalytikerna på Rikskriminalpolisens analysrotel.

Tror inte på kronvittnen
Däremot är Heckscher enig med utredarna om vikten av buggning, men han tror inte på modellen med strafflindring för vittnen som hjälper polisen, så kallade kronvittnen.

– Det finns betydande rättssäkerhetsfaror med att människor lämnar uppgifter, som kanske inte alltid är sanna, för att klara sig undan själva.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".