1 av 2
På energidepartementet i Vilnius hoppas man på snabb hjälp från EU-kommissionen att syna ryska Gazproms kostnader för gasleveranserna till Litauen. Foto: Jenny Sanner Roosquist/Sveriges Radio
2 av 2
Zygimantas Vaiciunas är strategichef på Litauens Energidepartement och arbetar nu för fullt med landets nya energistrategi. Foto: Jenny Sanner Roosquist/Sveriges Radio

Litauen satsar på bioenergi

Vill använda biomassa i centralvärmesystemet
1:35 min

Litauen satsar på bioenergi för att bli mindre beroende av rysk gas. Just nu behandlas ett förslag på en helt ny litauisk energipolitik där också samarbete med Sverige ingår.

Zygimantas Vaiciunas, strategichef på Litauens energidepartement, har stora förhoppningar på användningen av biomassa.

Målet är att kunna använda biomassa i centralvärmesystemet. 

För drygt ett år sedan tvingade EU Litauen att stänga sitt kärnkraftsverk i Ignalina av säkerhetsskäl. Sedan dess har landet varit beroende av rysk gas - 80 procent av landets energi är gas från Ryssland.

Det har blivit dyrt för konsumenterna, konstaterar Vilniusbon Ausra Juraite.

– Halva lönen går åt till uppvärmningskostnader nu, berättar hon.

Ett nytt kärnkraftsverk ska byggas i Ignalina, men tills det står klart måste Litauen hitta andra sätt att få fram energi, inte minst av säkerhetsskäl. Ett land kan inte vara så beroende av en enda leverantör säger man på energiministeriet.

Dessutom ser man fram emot Nordbalt - satsningen där svenska vattenfall ska binda samman de tre baltiska staternas elnät med det nordiska.

I väntan på fler energikällor har Litauen vänt sig till EU för att få hjälp att få bättre insyn i den ryska leverantören Gazprom som man anser utnyttjar sitt överläge och tar för mycket betalt.

– Vi förväntar oss att EU-kommissionen tittar på det här så att vi får bättre insyn, säger strategichefen Zygimantas Vaiciunas på energidepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".