Svenskar ska säkra valet i Afghanistan

Uppdaterad 19:25
Sverige kommer skicka drygt 100 soldater till Afghanistan för att hjälpa regeringen inför höstens val. Beslutet att skicka nya trupper fattades på Natos toppmöte i Istanbul som avslutades under tisdagen.

Afghanistans president Hamid Karzai välkomnade beslutet men vädjade om snabb hjälp.

– Det afghanska folket tackar för omvärldens stöd men vi behöver hjälp nu så jag ber er komma före valet i september, sa Karzai vid Natomötets avslutning.

Valarbetare attackeras
Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats den senaste tiden och det är framför allt valarbetare och folk som registrerar sig för att rösta som attackeras av talibanska grupper.

Den afghanska regeringen har därför vädjat om utökat stöd så höstens val kan genomföras. Nato förstärker nu sina styrkor från 6 500 till 10 000 man medan Sveriges trupp ökar från dagens 50-tal soldater till runt 110 i slutet av sommaren.

Norra Afghanistan
De svenska soldaterna ska patrullera området kring staden Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan tillsammans med britter, norrmän och danskar.

Den Natoledda styrkan opererar främst i huvudstaden Kabul och norra delen av landet medan USAs 20 000 man finns i södra Aghanistan, den region talibanerna koncentrerat sina attacker till den senaste tiden.

Bush fick knäpp på näsan
Försvarsalliansens möte präglades främst av maktskiftet i Bagdad och även om samtliga ledare välkomnade utvecklingen skapar Natos agerande i Irak fortfarande motsättningar mellan framförallt USA och Frankrike.

Konflikten mellan länderna späddes på när George Bush i sitt avslutningstal upprepade sin önskan att EU snarast ska släppa in Turkiet som fullvärdig medlem i unionen. Ett uttalande som fick Frankrikes Jacques Chirac att argt påpeka att Bush borde sköta sitt och inte lägga näsan i blöt vad gäller EUs interna angelägenheter.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".