Domstol fastställde miljardkrav mot Yukos

En rysk domstol fastställde på tisdagen skattemyndighetens krav mot oljejätten Yukos som lagligt. Bolaget är därmed skyldigt ryska staten över 25 miljarder kronor.

Oljebolaget Yukos olika domstolstvister med tusentals sidor stämningspapper fram och tillbaka och företagets förre VD och ägare Chodorkovsky inför rätta är en viktig värdemätare på vilka politiska och ekonomiska friheter ett privat företag får ta sig i Vladimir Putins Ryssland.

Väckte Putins ogillande
Chodorkovsky hade politiska ambitioner vilket retade Putin och förra hösten greps Chodorkovsky för skattebrott och en domstolsprocess mot honom har inletts. Samtidigt krävde den ryska staten Yukos på 25 miljarder kronor i skatt, kravet som godkändes av domstol på tisdagen.

I teorin innebär domstolsbeslutet att skattemyndigheterna om några dagar kan knacka på hos Yukos och kräva 25 miljarder kronor och därmed försätta bolaget i konkurs eftersom Yukos idag bara har sju miljarder i kontanta medel, resten av tillgångarna är frysta.

Putins ord är lag
I praktiken kommer det dock troligen inte gå till så. Härom veckan sa Rysslands president Putin att han inte ville se Yukos gå i konkurs. Därför kommer bolaget troligen inte heller gå i konkurs.

Bolaget har den senaste veckan också fortsatt att visa sin goda vilja gentemot Kreml genom att tillsätta en Kremltrogen ordförande. I dagens Ryssland kan sådana markeringar ha större betydelse än ett domstolsutslag.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".