Droger fortsätter komma från öst

Det blir fler och fler aktörer på den illegala alkoholmarknaden i Sverige och stora mängder tung narkotika fortsätter att smugglas in från öst. Den bedömningen gör Tullverket i sin nya hotbildsanalys.

– Jag ser ett fortsatt tryck mot den illegala svenska marknaden. Den bilden ser inte ut att ljusna, säger Eva-Lotta Hedin är operativ chef på Tullverket.

Förra året gjorde tullen rekordbeslag av bland annat amfetamin, khat och dopningsmedel och enligt hotbildsanalysen fortsätter smugglingen på samma höga nivå.

Kommer inte lika stora mängder sprit
Förändring sker däremot på den organiserade alkoholinförseln.

– Den här perioden då vi hade väldigt stora beslag av stora mängder på en gång, hela lastbilar fulla med sprit upp till 20 000 liter, det bedömer man kanske inte återkommer, säger Eva-lotta Hedin.

Fler men mindre partier alkohol förs in i landet och antalet aktörer på den illegala alkoholmarknaden ökar. Den tunga narkotika fortsätter att smugglas från två håll: Balkanrutten och från den allt mer dominerande norra rutten över Ryssland, Vitryssland, Ukraina och Baltikum.

– Ryssland är ju en faktor i det här sammanhanget som fortsätter behålla sin position om inte till och med öka den, säger Eva-Lotta Hedin.

Nya EU-länderna dyker upp i statistiken
Många preparat, speciellt amfetamin, kommer från de nya medlemsländerna i EU och har hittills dolts i trafiken från Tyskland och Danmark.

Den trenden fortsätter, menar tullen och trycket mot Öresundsbron med allt intensivare vardagstrafik ökar. Men till skillnad från tidigare år ser tullen en ljusning i ett bättre samarbete med de nya medlemsländerna.

– Det är en tillgång att vi har de med i samarbetena, säger Eva-Lotta Hedin.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista