Polska läkare gör succé i Norrland

Det 60-tal läkare som rekryterats till Norrland i höstas för att avhjälpa den stora läkarbristen i norra Sverige kommer i dagarna att få sina svenska läkarlegitimationer.

– Till Västernorrland har vi fått 21 av de 60 polska läkarna. Efter att ha varit här i sex månader och fullgjort sin provtjänstgöring och jag måste säga att det går väldigt bra. Vi är jättenöjda med dem. Vi hoppas att de stannar mycket längre än de tre kontraktsåren och att de ser det här som en tillsvidareanställning, Ulla Öhman Nilsson, personalrekryterare på Västernorrlands landsting.

350 har rekryterats
I Norrland har man länge velat bygga ut primärvården men har inte haft tillräckligt antal läkare. Så de fyra norrländska länen vände sig till grannlandet Polen.

Under de senaste åren har 350 läkare rekryterats från Polen. Dessutom har en del tyska och spanska läkare rekryteras. Det finns också projekt för att integrera de utländska läkare som redan finns i Sverige.

”Svårt att leva på en lön”
De polska läkarna är nöjda med sin tillvaro i Norrland. Joanna Czerwinska arbetar som allmän läkare i Härnösand.

– Människorna är mycket trevliga och hjälpsamma, och området är fantastiskt.

Det finns även vissa problem. De familjer där endast en av makarna är läkare har haft det tufft.

– En lön för att försörja hela familjen, vi förväntade oss faktiskt att arbetsförmedlingen skulle ta hand om våra familjemedlemmar, säger Joanna Czerwinska.

Måste lära sig svenska
Arbetsförmedlingen besvarar kritiken med att de redan innan polackernas avresa till Sverige informerade om den kärva arbetsmarknaden i Norrland. Arbetsförmedlingarna kommer att försöka att hjälpa till med att söka praktikplats och senare jobb, men de medföljande måste först lära sig svenska.

Undervisningen på SFI, svenska för invandrare, följer skolterminerna. De medföljande som kom till Sverige under våren måste därför vänta till hösten med att börja lära sig svenska.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".