Barroso vill skapa balans i det nya EU

Som väntat utnämndes den portugisiske premiärministern José Manuel Durão Barroso till ny ordförande för EU-kommissionen på tisdagskvällen. Efteråt talade Barroso om vikten av att skapa en balans mellan länderna i EU.

Några närmare detaljer på hur denna balans ska uppnås gick dock inte den 48-årige Barroso, hemmahörande i Portugals konservativa parti inte in på.

Han talade om vikten av att få alla 25 EU-länder att känna sig delaktiga i unionen och uttryckte sig något svävande om ambitioner att både liberalisera ekonomierna i EU-länderna och att skapa social solidaritet.

Vill arbeta med fler kvinnor
Barroso ska nu utse en kommission, i vilken han gärna ser många kvinnor, i samråd med EU-ländernas regeringar. Varje land får en kommissionär och flera länder har redan deklarerat vilka poster de är intreserade av.

Sveriges utrikesminister Laila Freivalds vill dock inte avslöja Sveriges önskemål innan regeringen hunnit tala med Barroso i lugn och ro.

Behöver godkänt av parlamentet
Innan Barroso tillträder sitt nya jobb den första november ska han godkännas av EU-parlamentet. Det är i regel en ren formalitet och den konservativa partigruppen som är parlamentets största har uttryckt glädje över valet av Barroso.

Den socialistiska gruppen är däremot inte lika glad och även Laila Freivalds medgav efter omröstningen att Sverige egentligen velat se en annan kommissionsordförande.

– Självklart hade vi gärna sett en ordförande som är lite mer vänsterinriktad, men det är bara att acceptera att de flesta regeringar i EU är konservativa, sa hon.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".