Funktionshindrade pojkar får mer hjälp

Barnen får inte komma till tals när det gäller personliga assistenter. Dessutom får pojkar mer hjälp än flickor och nu kommer kritik från två myndigheter mot reformen.

Riksförsäkringsverket, RFV och Socialstyrelsen har nu överlämnat sin rapport om hur reformen med personlig assistansersättning fungerat till regeringen och är man kritisk.

Man tar inte hänsyn till barnens bästa och i bara två procent av fallen har barnet själv fått komma till tals när det gäller personliga assistenter. Reformen strider mot FN:s barnkonvention, säger utredaren Carina Burguete.

1994 genomfördes en reform som gav personer med funktionshinder rätt till att få assistans så de kan fungera på lika villkor som andra i samhället. Nu har Riksförsäkringsverket och Socialstyrelsen granskat hur reformen fungerat för de drygt 3 000 funktionshindrade barn som finns i Sverige.

Inget förtroende för varandra
Ett stort problem är att kommunerna och försäkringskassorna inte litar på varandra och därför ofta ger olika bedömningar av behovet av assistans.

– Kommunen anser att barnet har rätt till 40 timmar, men försäkringskassan kommer fram till att barnet bara har rätt till 25 timmar. Då kommer kassan bara att ersätta 25 timmar till kommunen och då finns en viss risk att kommunen är försiktig i sin bedömning, säger Burguete.

Pojkar får mer ersättning
Utredarna kan också konstatera andra skillnader i bedömningarna. Pojkar får mer assistans än flickor. Ungefär 60 procent av all assistansersättning går till pojkar, jämfört med 40 procent till flickor.

När det gäller barn är det ofta föräldrarna som ger assistansen. Men det är sällan som man drar någon gräns för hur stort det vanliga föräldraansvaret är. Det visar undersökningen som nu kräver att man faställer en praxis.

”Barnen är väldigt utsatta”
Utredarna har också identifierat ett annat allvarligt problem. Trots att hela barnomsorgen numera noggrannt kontrollerar sina anställda finns ingen sådan kontroll av de funktionshindrades personliga assistenter.

– De här barnen är väldigt utsatta. Därför anser vi att frågor som rör barn och ungas levnadsvillkor och utförandet av den personliga assistansen måste ses över, säger Burguete.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista