Avvisade asylsökande lider

När asylsökande i Sverige skickas till andra EU-länder för att få sin sak prövad riskerar de att hamna i mycket svåra förhållanden.

I Italien varnar organisationen ”Läkare utan gränser” för att flyktingarna saknar bostäder, har ont om pengar och inte får arbeta.

Bor på järnvägsstation
Jonas Abraham skickades från Sverige till Italien i våras, och nu bor han med 600 andra flyktingar på en övergiven järnvägsstation i Rom:

– I Sverige hade jag ett hem och pengar, här har jag ingenting, säger Jonas Abraham från Eritrea.

Han bor på en övergiven järnvägsstation i Rom tillsammans med cirka 600 andra asylsökande.

Det finns inget varmvatten, inga fönster, och det är mycket smutsigt.

Inte unik situation
Läkare utan gränser i Italien har startat ett hjälpprogram i byggnaden som kallas för Hotel Afrika. Men situationen här är inte unik, säger Loris De Fillippe som är ansvarig på Läkare utan gränser.

– 90 procent av de asylsökande i Italien lever under mycket svåra förhållanden, och saknar ofta bostad och pengar. De kan få vänta uppemot 18 månader på något beslut från myndigheterna, säger han.

Kraftig ökning
De senaste åren har Sverige skickat allt fler asylsökande till andra EU-länder. Det är en följd av Dublinförordningen som säger att asylsökande ska få sin sak prövad i landet de först kommer till.

År 2000 skickades drygt 1200 asylsökande iväg, år 2003 hade antalet stigit till närmare 5400. Den kraftiga ökningen beror bland annat på att EU infört ett gemensamt register med asylsökandes fingeravtryck, för att upptäcka de flyktingar som sökt asyl i flera länder.

Vill tillbaka till Sverige
Flyktingen Jonas Abraham längtar tillbaka till flyktingförläggningen på Gotland. Han hoppas att de svenska myndigheterna ska komma och se hur han lever i Italien.

– Så här dåligt är det inte ens i Afrika, säger asylsökande Jonas Abraham.

Katja Magnusson, Ekot
katja.magnusson@sr.se
Amun Abdullahi Muhammed, SR International
amun.abdullahi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista