Avtal med Schweiz ska stoppa skattesmitare

Det kommer att bli svårare för svenskar att gömma sina tillgångar i Schweiz för att slippa betala skatt. Sverige och Schweiz har slutit ett avtal om utbyte av information.

Finansminister Anders Borg (M) är mycket nöjd.

– Ja, det är ett viktigt avtal vi har slutit med Schweiz. Det innebär att Skatteverket får en möjlighet att direkt ställa frågor om personers inkomster och tillgångar. Vi bryter igenom banksekretessen. Det vidgar våra beskattningsmöjligheter av till exempel pensionsinkomster och det förlänger tiden som man är skattskyldig för kapitalinkomster. Det är ett viktigt genombrott och vi har haft ett bra och konstruktivt samtal med schweizarna, säger han.

Avtalet med Schweiz kommer efter att Sverige de senaste åren redan träffat mer än 30 avtal med andra skatteparadis.

Överenskommelsen ska först godkännas av riksdagen, men den har redan gett effekt i form av en ström av självrättelser till Skatteverket från svenskar som har pengar undanstoppade.

Skatteinkomster på 300 – 350 miljoner kronor har hittills kommit in till de svenska myndigheterna som ett resultat av rättelserna. Merparten beräknas komma från just Schweiz. Men det finns betydligt mer att hämta.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det är svårt att bedöma det, men det kan handla om tiotals miljarder på sikt, om vi kan fortsätta att förstärka det här samarbetet. Så det kan vara viktigt, säger finansminister Anders Borg.

Göran Haglund, analytiker på Skatteverket, säger att det finns en stark preventiv effekten av avtalen, men Skatteverket har också nytta av dem i sina utredningar.

Information från dem har hittills använts i ett 50-tal ärenden.

Att skatteparadisen nu börjat samarbeta beror på att trycket på dem ökat .

– Det var framför allt i samband med finanskrisen som en massa länder upptäckte att, oj nu måste vi värna om våra skattebaser. Men framför allt att det blev ett presidentskifte i USA. Barack Obama har varit betydligt mer intresserad av att komma till rätta med problemen med skatteparadis än vad Bush var, säger Göran Haglund, analytiker på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".