Högre ränta i USA

I dag väntas den amerikanska centralbanken höja styräntan för första gången på fyra år. Men höjningen blir liten och räntan väntas stiga från från 1 till 1,25 procent. 

Bedömare i USA verkar vara helt överrens om att det nu är dags för en räntehöjning. Ekonomin har tagit fart och tillväxttakten är hög. Företagens vinster har skjutit i höjden, även om kritiker säger att pengarna stannat där och inte kommit löntagarna till del.

Amerikanerna har ändå  kunnat konsumera genom att låna pengar billigt, men lönekuverten har inte blivit tjockare, eftersom det fortfarande finns så många arbetslösa att anställa efter lågkonjunkturen.

Samtidigt har energi och konsumentpriserna ökat, men framför allt har huspriserna stigit kraftigt.  Och en del bedömare varnar nu för en fastighetsbubbla.

Det är i ljuset av detta som räntehöjningen är på väg, för att minska riksen för att inflationen tar fart. Men när den legendariske chefen för den amerikanska centralbanken - Alan Greenspan- talar idag så kommer inte världsekonomin att bli tagen på sängen. Sedan i våras har Alan Greenspan förberett omvärlden på att det nu är dags för en räntehöjning, om än liten.

Men ekonomiska bedömare i USA tror att det kommer en till höjning redan i augusti, och att räntan sedan får ligga fast över valet för att inte påverka valresultatet för mycket. Redan nu misstror 47 procent av väljarna presidentens sätt att sköta landets finanser, trots trots att det ser allt ljusare ut för den amerikanska ekonomin. Den stora frågan är hur stora förändringar i plånboken som amerikanerna tål, utan att det skall påverka hur dom röstar i november. 

                                        Marie-Jeanette Löfgren, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista