Mellan en till två procent av befolkningen har diagnosen hypokondi. Foto: Maja Suslin / Scanpix.

Hypokondriker kan få hjälp över internet

"Man nojar hela tiden"
1:58 min

Personer som lider av hypokondri, eller hälsoångest som det också kallas, kan få hjälp av kognitiv beteendeterapi som de får över internet. Det visar en ny studie från forskare vid Karolinska institutet.

En som lider av hypokondri är Alma Shapiro.

– Direkt när jag har huvudvärk så tror jag att jag har en tumör. Man nojar över sin egen kropp hela tiden, det känns hela tiden som om något är fel.

Ungefär en gång i månaden ringer Alma Shapiro till sjukvårdsupplysningen eller undersöker på något annat sätt sina symptom. Men för de mellan en till två procent av befolkningen som har så svår och varaktig oro för hälsan att de fått diagnosen hypokondri, så är det inte alltid det räcker.

Många besöker sjukhuset ofta för att försäkra sig om att de inte är sjuka. Erik Hedman är psykolog vid psykiatri sydväst vid Karolinska sjukhuset i Huddinge och doktorand vid Karolinska institutet.

– Man fortsätter att ha hälsoångest när man går ofta till läkare och dels så gör det ju att sjukvårdsresurser används på ett ineffektivt sätt, säger han.

Erik Hedman är författare till den nya studie som visar att personer med hypokondri skulle kunna få kognitiv beteendeterapi över internet. Det är samma behandling, men i ny förmedling.

Man får först en diagnos och får sen arbeta med olika övningar hemma. Varje vecka har patienten kontakt med sin personliga psykolog. Och det här skulle enligt Erik Hedman spara värdefull psykologtid.

För till skillnad från en timmes behandling per vecka som det tar när patient och psykolog träffas i verkligheten så tar internetbehandling psykologen fem och en halv minuter per vecka.

Erik Hedman säger att man på så sätt skulle kunna behandla fler.

– Det jag hoppas är att totalt sett många fler med hälsoångest blir fria från sina besvär och internetbehandling tycks kunna vara en tillräckligt bra behandling för många. Sen kommer det alltid finnas andra personer som inte svarar på den här behandlingen och som behöver andra alternativ, säger han.

I vår hoppas Erid Hedman kunna dra igång en större studie av hur hälsoångest kan behandlas via internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".