Kadaffi gav första intervjun till västmedia

Kadaffi: ”Inga demonstrationer i Tripoli”
1:06 min

Libyens diktator Muammar Kadaffi har nu gett sin första intervju till västerländsk media sedan upproret mot hans styre startade.

Och det var en libysk ledare som fortfarande sade sig vara älskad av det libyska folket som mötte bland annat brittiska BBC på en restaurang i Tripoli - en stad där det inte förekommit några demonstrationer alls enligt Kadaffi

Kadaffi sade också att al-Qaida ligger bakom upproret i bland annat staden Benghazi och att de ungdomar som gjort uppror mot hans regim är knarkpåverkade och har fått sina vapen från just al-Qaida.

Enligt uppgifter till Reuters fanns det i går tecken på att Kadaffi förbereder sig för att återta kontrollen över städerna Misrata och Zawiyah. Styrkor som leds av Kadaffis son Khamis sågs i utkanterna av Zawiyah.

Från Tripoli finns rapporter om matbrist, och stigande priser på mjöl och ris, och att köer ringlade sig utanför bagerierna.

Venezuelas president Hugo Chavez, som sedan tidigare har en god relation med Kadaffi, har nu kommenterat händelserna i Libyen. Han ville inte fördöma våldet mot civila, och hellre än att sända militär dit borde omvärlden försöka medla, sa Chavez.

Storbritanniens premiärminister David Cameron sa att han arbetar för en flygfri zon i Libyen för att hindra Kaddafis plan från att anfalla civila.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".