Penser mot Nordbanken igen

I dag startar en ny omgång i tvisten mellan finansmannen Erik Penser och Nordbanken. Penser har stämt banken på 2,8 miljarder kronor. Den här gången gäller det Hovrätten och kommer att hålla på i tre månader.
Erik Penser, som inte vill ställa upp på nån bandad intervju om tvisten med Nordbanken, blev under 1980-talet en av Sveriges mest kända finansmän och hans företagsgrupp bestod av kända svenska storbolag som exempelvis Nobel Industrier där vapentillverkaren Bofors ingick. Problemet för Penser var att han till stor del finansierade sina företagsköp med lånade pengar. När värdena rasade på fastighetsmarkanden och i finansvärlden så havererade Pensers företagsgrupp, eftersom den hårt årövade Nordbanken samtidigt ville ha sina pengar tillbaka. Bankens lösning blev att ta över Erik Pensers fyra bolag för totalt fyra kronor och ta det som fanns i företagen som ersättning för skulderna. Och Nordbankens styrelseordförande Björn Wahlström var övertygad om att Penser var slut för gott som affärsman när han höll presskonferens i augusti 1991. Men Erik PEnser kom tillbaka och stämde Nordbanken på flera miljarder, eftersom han ansåg att Nordbanken inte har rätt till alla dom pengar dom tjänade på försäljningen av Pensers gamla Nobelaktier, enligt advokaten Ingemar Bernhult. Men Nordbankens advokat Bertil Södermark är övertygad om att hans sida vinner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista