Biträdande åklagare Christer Petersson, överåklagare Agneta Blidberg, advokat Peter Althin och den åtalade Mijailo Mijalovic till höger.

Althin krävde vård för Mijailovic

Uppdaterad 16:50
I hovrättsförhandlingen mot Mijailo Mijailovic höll försvararen Peter Althin sin slutplädering och hävdade att Mijailovic är så sjuk att han inte ska dömas till fängelse och att Mijailovic aldrig hade för avsikt att döda Anna Lindh.

Althin sa att även om Mijailovic har erkänt att han angrep Anna Lindh så var det inte hans avsikt att döda. Althin sa också att Mijailovics psykiska hälsa är så dålig att han inte kan dömas till fängelse.

Det var också därför som Mijailo Mijailovic inte orkade vittna på tisdagen, sa Peter Althin.

– Mijailo orkade inte lämna någon berättelse och det berodde på att han inte mådde bra och det ska inte läggas honom till last. Det är också de två läkarna överens om. Samhället har svikit honom under större delen av hans liv. Nu får hovrätten inte svika honom, sa Advokat Peter Althin i sin slutplädering under hovrättsförhandlingarna på onsdagen.

Blidberg tror han inte vågar
Men överåklagare Agneta Blidberg menade att anledningen till att Mijailovic inte vittnade var en helt annan.

– Varför vågar han inte svara på frågor? Svaret finns enligt vår mening i den svaga och ifrågasätta berättelse han ger, sa hon i hovrätten.

Althin frågade tveksam om modet
Försvararen Peter Althin ställde också frågan om hovrätten vågar döma annorlunda än tingsrätten med tanke på uppmärksamheten kring fallet.

– Kan eller vågar en domstol frikänna Mijailo för ett mord på en utrikesminister. Vågar en domstol döma till rättspsykiatrisk vård för mordet på en utrikesminister, sa Peter Althin.

Mijailovic frånvarande
Iklädd en av kriminalvårdsverkets grå collegeoveraller satt Mijailo Mijailovic bredvid sin försvarare.

För var rättegångsdag har han verkat allt mindre intresserad av vad som pågår runt honom, på onsdagen satt han än mer ihopsjunken och tittade knappt upp med slutpläderingarna pågick.

Eniga om att han mådde dåligt
På tisdagen hölls förhör med de två överläkare vars åsikter går isär om Mijailovics psykiska hälsa.

Åklagarsidan menar att det är klarlagt att Mijaliovic mådde dåligt när han dödade utrikesminister Anna Lindh men att det inte räcker eftersom det inte fick honom att attackera Anna Lindh.

– Förutom Mijailovics egna uppgifter om den röst han säger sig ha hört och som han vet kommer från honom själv synes inte Mijailovic handlande ha betingats av hans sjukdom, sa Agneta Blidberg.

Bättre slutplädering i hovrätten
Mijailovics försvarare Peter Althin fick kritik för slutpläderingen i tingsrätten, det saknades tyngd i argumentationen då, menar Christian Diesen, professor i processrätt. Den här gången var det bättre men det räcker inte.

– Det är svårt att se att hovrätten skulle döma annorlunda än tingsrätten. Det kan aldrig bli som Althin i första hand kräver att han går helt fri. Mijailovic blir med största sannolikhet dömd för mord. Det finns en öppning för vård men det är inte sannolikt, säger Christian Diesen.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".