Kasban i Tunis har belägrats av ungdomar som kräver regeringens avgång. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio

Instabilt i Tunisien med nya upplopp

Ungdomar belägrar delar av Kasban
2:19 min

Läget i Tunisien har åter blivit mycket instabilt med nya upplopp. Flera ministrar, däribland premiärminister Ghannouchi, har hoppat av regeringen och den tunisiska börsen har stoppat all handel tills vidare.

Flera hundra tunisiska ungdomar genomför sedan tio dagar en fredlig belägring av en del av Kasban, de gamla kvarteren i huvudstaden Tunis, i protest mot de styrande:

– Den här regeringen är visserligen en övergångsregering, men den är inte populär och folkvald. Vi kräver att hela regeringen avgår, säger Duib, en ung student, som tältat här i Kasban sedan tio dagar tillbaka.

De är flera hundra, kanske uppemot tusen personer, och det är mer av festivalstämningen än hård politisk protest i luften. Men kraven är två och mycket precisa, enligt Duib:

– Bort med regeringen och besluta genast om ett nationellt rådslag kring författningen, säger hon.

Frågan är bland annat om Tunisien ska sikta på en modell med parlamentet i centrum och en mindre mäktig president, som Italien, eller om Tunisien ska följa det franska exemplet med ett presidentval, som det centrala.

Ungdomarna här är engagerade i sin framtid liksom många andra politiskt aktiva och vill få till debatt. Ingen talar längre fotboll, påstår min fixare.

I tältet bredvid sitter ett tiotal killar ihoptryckta kring en liten eldstad för att hålla värmen. De har inte haft några problem med polis eller militär, säger Saif:

– Nej, inga problem, inga problem alls med polisen och armén, säger han.

Uppgifter cirkulerar här i Tunis att unga män fått betalt för att infiltrera demonstrationerna i helgen och att krafter nära den störtade regimen, motarbetar revolten genom att skapa oro. Men i det nu spända och instabila läget är ryktesfloran stor.

Advokaten Ayachi Hammami konstaterar att polisen är utrustad med batonger, gummikulor och många andra medel för att stoppa demonstranterna, men att de andå skjuter skarpt:

– Det är som om det vore före den 14 januari och inte efter det vill säga medan president Ben Ali fortfarande styrde, säger han.

Men han är ändå hoppfull och stolt. Förändringen måste ju få ta tid, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".