RFV: Få fuskar med sjukförsäkringen

Riksförsäkringsverket presenterar på onsdagen sin granskning av fusket med sjukförsäkringen, och det är inte alls så utbrett som man tidigare trott.

Granskningen av 2002 resulterade bara i 17 polisanmälningar av 1070 undersökta fall och 453 anmälningar av misstänkt fusk.

– Med de metoder och de strikta definitioner om vad som är fusk som vi har använt, så har vi inte funnit mycket fusk. Den metod som visat sig mest effektiv för att upptäcka fusk är att regelbundet jobba med anonyma anmälningar om att något inte står rätt till, säger utredaren Birgitta Målsäter, Riksförsäkringsverket.  

Hälften trodde på fusk
Att för egen personlig vinning medvetet kringgå reglerna för sjukförsäkringen är fusk. För ett år sedan trodde hälften av de svenskar som tillfrågades i en undersökning att fusket med sjukförsäkringssystemet var utbrett.  

Därför har Riksförsäkringsverket, RFV, genomfört en undersökning av de sjukskrivna. RFV har gjort hembesök, jämfört taxerad inkomst och gjort uppföljningar på olika tips från allmänheten och från Försäkringskassans egna handläggare.  

Metoderna ses över
Varken hembesök eller jämförelse av inkomst har lett till att man hittat nya fuskare. Det som visades ge resultat var handläggarnas interna arbete. Nu ska metoderna ses över.

– Det är ingen av de här metoderna som ringar in om det förekommer svartarbete. Det är någonting som man bör undersöka men som inte våra metoder har närmat sig, säger Birgitta Målsäter.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista