Foto: Christer Fridén/SR

Israels HD underkänner del av barriärbygget

Israels högsta domstol har beslutat att barriären på Västbanken inte kan dras så som de israeliska myndigheterna har beslutat. Dragningen måste ändras för att minska nackdelarna för palestinierna.

Den nuvarande balansen mellan hänsyn till säkerheten och mänskliga hänsyn står inte i proportion till varandra, konstaterar Israels Högsta domstol. Den israeliska armén måste ge palestinierna större möjligheter att röra sig.

Det finns städer och byar på Västbanken som helt och hållet har omringats av barriären.

När militärposteringarna stängs på kvällen kommer invånarna inte ut ur stan eller byn. Behöver någon snabbt komma till en läkare till exempel, går inte det förrän nästa morgon.

Ibland på palestinska områden
Det här är ett exempel på lidande som palestinierna utsätts för genom byggandet av barriären över Västbanken.

På en del ställen skär den dessutom långt in på palestinska områden och har på så sätt tagit ifrån palestinierna deras åkerjord och olivträdslundar.

Nu kommer förmodligen inte de delar som redan är byggda att ändras. Dagens domslut handlar om hur barriären ska dras i en tre mil lång sträcka genom Jerusalems norra förorter.

Där har både israeler och palestinier gemensamt protesterat mot den planerade dragningen, där förorter och till och med gator delas mitt itu.

Måste finna alternativ
Den här dragningen har skapat så stora nackdelar för lokalbefolkningen att staten måste hitta ett alternativ, som kanske innebär en försämrad säkerhet men är till mindre skada, konstaterar domstolen.

Israel bygger barriären mot Västbanken för att på så sätt kunna stoppa palestinska självmordsbombare.

HD viktigare än Haag
Den internationella domstolen i Haag kommer också att döma i frågan om en vecka.

Men palestinierna ser onsdagens domslut som mycket viktigare, för den här domen måste åtlydas. Israel har redan deklarerat att Haagdomstolens beslut inte kommer att följas.

Dagens domslut kommer nu att följas av fler. Palestinierna har lämnat in en lång rad klagomål över barriärbygget till israeliska domstolar.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista