Fortsatt ljusare för industrin

I dag väntas den amerikanska centralbanken höja räntan. Det skulle i så fall vara första gången på fyra år. Samtidigt kommer KonjunkturInstitutets rapport, som visar att svensk ekonomi fortsätter att stärkas.

Konjunkturinstitutets månadsbarometer visar en ljus bild av svensk ekonomi, där exportindustrin agerar draglok för svensk ekonomi.

Dessutom stiger konsumenternas förtroende för sin egen och landets ekonomi, och på det hela taget så pekar nästan alla kurvor upp. Samtidigt fortsätter arbetslösheten att ligga kvar på relativt hög nivåer. Det beror på att företagen är mer effektiva och produktiviteten hög per anställd. Och det finns fortfarande ledig kapacitet kvar, vilket gör att företagen inte behöver nyanställa. 

Den svenska ekonomin gynnas fortfarande av den låga räntan, men i kväll svensk tid kan den lågräntedopade världskonjunkturen byta spår till en utveckling mot högre räntor, om nu den amerikanska centralbanken beslutar att höja räntan i USA. Dagens rapport från KonjunkturInstitutet tyder dock inte på ett nära förestående svenskt spårbyte.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista