OECD: Sveriges miljöpolitik ignorerar samernas rättigheter

I en OECD-rapport om Sveriges miljöpolitik de senaste åren får Sverige bland annat kritik när det gäller samernas rättigheter.

Enligt OECD är frågor som rör den samiska befolkningens mark, vattenanvändning och jakträttigheter i norr, i stort sett olösta.

– Snaran håller på att dras åt. Det är en fråga om hur regering och riksdag hanterar det här. Man har ett antal frågor på bordet men det händer ju ingenting. Både samerna i Sverige och det internationella samfundet vill ha lite mer action, säger Lars-Anders Baer, sametingets styrelseordförande. 

Både ris och ros
Sverige är ett av de 30 länderna i den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Sveriges miljöminister, Lena Sommestad, är på onsdagen i Paris för att försvara den svenska miljöpolitiken de senaste åren. OECD har nämligen granskat politiken på miljöområdet och det är både ros och ris. 

Ros, för att Sverige uppfattas som ett innovativt land på miljöområdet med starkt miljömedvetande hos beslutsfattare. Ett exempel som lovordas av OECD är införandet av trängselavgifter i Stockholm för att minska bilismen. 

Sverige får också kritik på en rad områden. Jordbruket använder mer bekämpningsmedel än tidigare, Sveriges fiskeflotta i Östersjön fortsätter att fiska starkt hotade fiskarter som strömming och torsk och Sveriges miljölagstiftning tillämpas inte tillräckligt hårt. Dessutom har frågan om samerna inte lösts. 

Olösta frågor
Trots flera år av utredande och diskussioner om samernas rätt till marker, vatten och jakt, är de frågorna olösta. Detta uppmärksammas i OECD-rapporten.

– Det handlar om att öka samernas självbestämmande. Regeringen har arbetat på att hitta lösningar när det gäller konflikten om renbete i Härjedalen och vi arbetar vidare med frågor om rennäringen och jakt- och fiskefrågorna. Vi måste hitta åtgärder som tillgodoser flera intressenter, säger Ann-Christin Nyqvist, sameminister.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista