"Regeringen hastar fram vargpolitiken"

2:31 min

Regeringen har återigen fått problem med sin vargpolitik. Nu kommer kritik från flera länsstyrelser som tycker att de får alldeles för kort tid på sig att peka ut revir för utsättning av vargvalpar.

Det här är ett arbete som ska ske i samråd med olika organisationer, men det kommer att bli svårt eftersom man bara har fått tre månader på sig från regeringen.

– Det känns lite som att vi ska trycka ut budskapet på väldigt kort tid och jag orolig för att det inte blir förankrat som det ska helt enkelt, säger Fredrik Vilde, rovdjursansvarig på länsstyrelsen Örebro län.

Nu varnar flera länsstyrelser för att regeringen går väl fort fram i sin vargpolitik. I slutet av januari presenterade miljöminister Andreas Carlgren planen för att förstärka den svenska vargstammen. En rad länsstyrelser fick då uppdraget att inom tre månader peka ut lämpliga vargrevir, där man sedan ska kunna plantera ut vargvalpar.

Arbetet med att peka ut de här vargreviren runt om i landet, skall ske i samråd med olika parter som är berörda av vargarna, exempelvis jägarorganisationer och markägare. Men Stig-Åke Svensson som är miljövårdsdirektör vid länsstyrelsen i Dalarna, tycker att regeringen har haft alldeles för bråttom. Han hade velat diskutera vargfrågan ordentligt med olika intresseorganisationer än vad som nu kommer att hinnas med.

– Man är ju från jaktorganisationerna väldigt negativa till detta och säger att ska det ske inplanteringar så ska det inte ske i Dalarna eftersom vi är det län som har det största samlade rovdjurstrycket. Det är ett argument som vi får höra väldigt mycket.

Vad tror du om möjligheterna att nå samförstånd i Dalarna kring vargvalparna mellan olika organisationer och myndigheterna innan 1 april?

– Ja, jag känner ju att tiden gör att det blir vädligt svårt, säger Stig-Åke Svensson.

Även länsstyrelsen i Värmland påpekar att det är alldeles för kort tid för att hinna förankra besluten hos befolkningen. Men fler problem har dykt upp vad gäller vargvalparna. Dels har regeringen fått beskedet att både Finland och svenska djurparker säger nej till att lämna ifrån sig valpar i år.

Men dessutom visar det sig att det just nu finns ytterst få vargtikar som har fungerande sändare runt halsen. Det här är en förutsättning för att man skall kunna hitta den hona som skall ta hand om vargvalparna som man placerar ut. I till exempel Värmland finns det inte en enda vargtik som har sändare på sig, vilket gör arbetet svårt för länsstyrelsen enligt Lars Furuholm, rovdjuransvarig i länet:

– Det är bara forskarna som sätter sändare på djur. Vi har inte fått något tillstånd eller fått några resurser för att sätta sändare på djur. Om antalet tikar som ska ha sändare så måste vi sätta in större krafter för att genomföra det systematiskt och det hinner man inte med till slutet av april eller början av maj, säger han.

Fråga

Karin Runblom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista