Mäklarsamfundet vill sätta stopp för "lockpriser"

Många mäklare i storstäderna lockar med låga utgångspriser när lägenheter ska säljas. Vanligtvis stiger priserna med 30–40 procent under budgivningen, något som Mäklarsamfundet nu vill stoppa.

– Det handlar om respekten för kunderna och dessutom får de som kommer in på marknaden en fullständigt felaktig uppfattning om vilka priser man ska räkna med när man köper en bostad. Mäklarna ska ha vederhäftiga uppgifter, det man har i marknadsföringen ska vara sant så långt som möjligt, säger Lars Kilander, vd för Mäklarsamfundet.

Som Ekot tidigare rapporterat minskar konkurrensen mellan mäklarna i storstäderna samtidigt som vinsterna stiger.

Låga utgångspriser lockar fler
Sedan ett år tillbaka har det också blivit allt vanligare att lägenheter annonseras ut till ett lägre pris än det säljaren vill sälja för, allt för att locka fler intressenter till visningar och budgivning.

Nu har Mäklarsamfundets styrelse beslutat att bara priser som säljaren kan acceptera ska få anges när en lägenhet ska säljas och styrelsen säger att ”lockpriser” är ett brott mot god mäklarsed och därmed också ett brott mot fastighetsmäklarlagen.

Andra gången gillt
Mäklarsamfundet försökte stoppa användningen av ”lockpriser” redan i februari. Efter mäklarsamfundets nya uttalande tror dock Lars Kilander att situationen kommer förbättras.

– Jag har tittat på Hemnet idag och jag tycker att det har skett en markant förändring bara den sista tiden så vi är på väg i rätt riktning, säger han.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".