Utländsk militär kan få öva i Sverige

Utländsk militär ska få öva på egen hand i Sverige. Det föreslås i en utredning som lämnades till försvarsminister Leni Björklund på onsdagen.

Fler utländska militärövningar kan nämligen skapa nya svenska jobb och ge det svenska försvaret en bättre ekonomi.

Utländska trupper ska mot en avgift få öva på svenskt territorium.

Det handlar framförallt om övningar i Norrland. Där finns snö, mörker, kyla och stora glesbefolkade utrymmen, något som utländska militärstyrkor är intresserade av.  

Norrland kan tjäna bra
Femton länder har redan anmält sitt intresse, enligt Karl Leifland som tagit fram förslaget på Försvarsdepartementets uppdrag.

Han tror att Sverige och Norrland kan tjäna en hel del på att låna ut de svenska övningsfälten.  

– Den svenska försvarsmakten får ökade möjligheter att samöva med utländska förband, vilket är viktigt för internationella insatser. Det får positiva effekter för den lokala ekonomin, säger han. 

Förhoppningsvis leder fler utländska militärövningar i Sverige till nya jobb i Norrland.

Övningarna är också en inkomstkälla för det svenska försvaret. Det är framförallt militära styrkor från länderna i EU och i Norden som ska få komma hit och öva.

Samma regler som för vapenexport
Karl Leiflands rekommendation är att samma regler som gäller för den svenska krigsmaterielexporten ska gälla när försvarsmakten ska besluta om vilka länder som ska få öva i Sverige.

Länder som befinner sig i krig eller som inte respekterar mänskliga rättigheter ska inte få använda Sveriges övningsfält.

De länder som godkänns kan få öva i Sverige på egen hand, alltså utan att svenska trupper finns med under övningen. Det kommer inte att innebära ett hot för den svenska säkerheten, enligt Karl Leifland.

– Det kommer alltid att ske under svenskt överinseende, svenska flygledare kommer lämna tillstånd till starter och landningar, flygrutter med mera. Likaså på skjutfälten kommer det ske under svenskt överinseende.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista