Politiker sparkas för dåligt samarbete med Haag

60 bosnienserbiska politiker sparkas för sin oförmåga att gripa misstänkta krigsförbrytare.

Bosnienserbernas oförmåga att gripa krigsförbytare och dess ovilja att samarbeta med krigsförbrytartribunalen i Haag har lett en stor utrensningsaktion av den höge representanten i Bosnien Paddy Ashdown.

På onsdagen offentliggjorde den höge representanten i Bosnien, Paddy Ashdown, att 60 bosnienserbiska politiker och tjänstemän avskedats.

– Bosnienserberna har misslyckats totalt med att samarbeta med den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag, säger den höge representanten i Bosnien Paddy Ashdown.

Inrikesministern fick gå
Bland de 60 bosnienserbiska politiker och tjänstemän han avskedat finns den bosnienserbiska inrikesministern Zoran Djeric och talmannen i det bosnienserbiska parlamentet Dragan Kalinic.

Kalinic är också partiledare för det nationalistiska partiet SDP som den misstänkte krigsförbrytaren och före detta bosnienserbiska ledaren Radovan Karadzic grundade under 90-talet.

– Jag var tvungen att agera mot en liten grupp av korrupta politiker som tyckte det var viktigare att skydda Radovan Karadzic än att bygga upp det här landets framtid, säger Paddy Ashdown.

Karadzic inför domstol
Dagens utrensning är den största sedan 1995 och kan ses som ett tecken på det internationella samfundet är fast besluten att föra alla de misstänkta krigsförbrytarna från kriget på Balkan till Haag.

I tisdags meddelade åklagaren vid krigsförbrytartribunalen i Haag Carla del Ponte att Karadzic kommer gripas inom en vecka.

Anahita Arai
anahita.arai@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista