1 av 2
Enligt åtalet skulle männen genomföra terrorattentat, något hovrätten inte anser har bevisats av åklagaren. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
2 av 2
Släktingar och vänner till de två terrormisstänkta männen i Göteborgs tingsrätt. Foto: Jan Andersson/SR.

Terroråtalade frias av hovrätten

Försvarsadvokaten: "Säpos verksamhet måste omvärderas"
2:22 min

Hovrätten i Göteborg går emot den tidigare fällande tingsrättsdomen och friar helt de två män som misstänkts för stämpling till terroristbrott. Enligt åtalet hade de planer att agera på uppdrag av terrrorstämplade al-Shabab i Somalia.

Hela rättsprocessen är unik eftersom det är första gången som ett sådant här brott prövas av svenska domstolar.

– Nu har man under lång tid övervakat och kartlagt ett stort antal människor och använt omfattande resurser på att försöka binda upp dem till ett terroristbrott. Men man har inte ens lyckats visa att de haft för avsikt att begå något terroristbrott, säger Thomas Olsson, advokat för en av de åtalade.

Det var för två år sedan som männen, som är 26 respektive 23 år, åkte till Somalia och levde tillsammans med andra anhängare till al-Shabab. Åklagaren förklarade under rättegången att det handlade om så kallade träningsläger.

När männen sedan kom hem igen började säkerhetspolisen ett intensivt spaningsarbete. Man avlyssnade telefonsamtal och övervakade också männen med hjälp av dolda videokameror.

De här inspelningarna har varit centrala för hela rättegången. Det talas bland annat om bröllop och giftermål i de inspelade samtalen. Enligt åklagaren är det kodord för självmordsattentat som anhängare till al-Shabab utfört i främst Somalia.

26-åringen och 23-åringen skulle också enligt åklagaren ha bestämt sig för att utföra just sådana terrordåd.

Till skillnad från tingsrätten så anser alla jurister och nämndemän i hovrätten att åklagare Agneta Hilding Qvarnströms bevisning inte är tillräcklig för en fällande dom. Därför friar de.

– Det är bevisning som ska till för att någon ska fällas för brott. Tingsrätten gjorde en annan bedömning och fann att bevisningen räckte. Det är svårt att säga något annat än att varje gång man tycker sig ana att brott begås så gäller det att samla bevisning för att få det styrkt, säger Agneta Hilding Qvarnström.

Tror du att det kommer att överklagas?
– Det är för svårt att uttala sig om. Generellt kan man säga att HD inte brukar titta på domarna som handlar om bevisvärdering.

26-åringens advokat Thomas Olsson är kritisk mot Säpos arbetsmetoder. Han tror att dagens dom kommer att tvinga Säpo att förändra sina arbetssätt när det gäller misstänkt terrorism.

– Man måste ju granska och omvärdera Säpos verksamhet på den här punkten, säger Thomas Olsson.

Hur menar du då?
– Hur omfattande avlyssning har det förekommit, hur många har varit föremål för den här övervakningen och kartläggningen? Är det här ett korrekt sätt att använda skattebetalarnas pengar på?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".