Begravningen av löjtnant Gunnar Andersson i Oscarskyrkan i Stockholm. Foto: Sergeant Niklas Ehlén/Combat Camera/Försvarsmakten/Scanpix.

Inga skäl att ifrågasätta utredningen

"Det fanns ingen misstanke om brott"
1:46 min

Försvarsutskottets ordförande, socialdemokraten Håkan Juholdt, anser att det inte finns några skäl att ifrågasätta åklagarens utredning kring dödsskotten mot två svenska officerare och deras tolk i Afghanistan för ett år sedan.

Utredningen lades ned av åklagar Christer Petersson. Han försvarar sitt beslut att lägga ned förundersökningen.

– Jag kan bara säga att vi har gjort en förundersökning med polis, rättsläkare och tekniskt kunnig personal och det är vårt resultat. Hur TV4s resultat har kommit fram, vad de har haft för ytterligare material eller vad deras s.k. experter har sett, det vet inte jag, säger Christer Petersson.

Både polisen och försvaret har hamnat i blåsväder för utredningen av dödsskotten mot två svenska officerare och deras tolk i Afghanistan för ett år sen.

Utredningen lades ned, men TV4-nyheterna hävdar att allt tyder på att de dödande skotten avlossades av svenska vapen.

De två svenska officerare som sköts till döds i Afghanistan i februari i fjol verkar ha dödats av svenska kulor - och inte av afghanska, enligt TV4-nyheterna.

Det var i februari förra året en svensk fotpatrull i norra Afghanistan besköts på nära håll av en afgansk attentatsman.

Den svenska styrkan sköt tillbaka och i tumultet som uppstod dödades två svenska soldater och deras tolk.

Både Försvarsmakten och polisen har utrett händelsen och kommit fram till att de tre dödade visserligen kan ha träffats av egna skott, men att det inte gick att fastställa om de dödande skotten kom från attentatsmannen eller från svenska soldater.

Men enligt TV-4 nyheterna var det svensk ammunition som dödade Svenskarna.

Miljöpartiets Språkrör Peter Eriksson säger till Ekot att han kräver att alla kort läggs på bordet.

– Jag ställer krav gentemot regeringen, mot försvarsministern och mot ÖB. Att de ger ordentliga svar och besked om vad den interna utredningen har kommit fram till.

– Jag tror att det är ett misstag att mörka utredningen och vad den har kommit fram till, säger Peter Eriksson.

Men försvarsutskottets ordförande socialdemokraten Håkan Juholdt menar att det inte finns några skäl att ifrågasätta åklagarens bedömning.

– Om det är så att det har förekommit misstanke om brott, då är det åklagarens sak att utreda detta. Den utredningen är nedlagd. Det fanns ingen sådan misstanke.

– Det här är en tragedi som har inträffat. För riksdagens del ser jag inte hur vi ska kunna gå vidare med detta, säger Håkan Juholdt.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".