Nu ska FI bli tuffare

Jämförs med en beväpnad femåring
2:29 min

Finansinspektionen fortsätter att skärpa sin praxis, nu också vad gäller lämplighetsprövningar för styrelser.

FI har beslutat att HQ AB:s tidigare styrelseledamot Pernilla Ström inte är lämplig som styrelseledamot i Öhman Fonders styrelse. Ett beslut som enligt presschef Jonatan Holst beror på inspektionens nya hårdare linje.

– Finansinspektionen har skärpt sin praxis. Vi har fattat beslut om att vara tuffare och hårdare i frågor som rör just lämplighetsprövning. Vi vill dra lärdom av det vi har sett i vår tillsyn och skärpa till processerna och bedömningarna och det här är ett resultat av det, säger Jonatan Holst.

Det var i augusti i fjol som Finansinspektionen beslöt att dra in HQ banks tillstånd att bedriva bankverksamhet. Banken försattes i likvidation för att sedan säljas vidare till konkurrenten Carnegie.

Pernilla Ström var då ledamot i moderbolaget HQ AB:s styrelse, alltså inte medlem i själva bankens styrelse eller ledning. Men enligt Finansinspektionen har moderbolaget, det vill säga ägarbolaget HQ AB:s styrelse ett stort ansvar.

– Vi tycker och vi skriver också det i beslutet att självklart är det så att det största ansvaret vilar på bankens styrelse och ledning. Men samtidigt så tycker vi att personer i ägarföretaget också har ett ansvar, att vara införstådd i verksamheten i dotterbolaget och om det behövs gripa in och ställa saker till rätta, säger Jonatan Holst.

Pernilla Ström själv är mycket kritisk till Finansinspektionens agerande. Till tidningen Dagens Industri säger hon att FI har överträtt alla sina befogenheter och att det är som att "sätta en kulspruta i händerna på en femåring när man släppt i väg enorma befogenheter till en myndighet som både saknar kompetens och omdöme".

Det är alltså en medvetet tuffare linje från Finansinspektionen. Efter att investmentbanken Carnegie förlorade sitt banktillstånd bedömdes tidigare styrelseledamöter där vara lämpliga för andra uppdrag, nu görs alltså en hårdare tolkning.

Frågan är vad det kommer få för konsekvenser vad gäller rekryteringen av styrelseledamöter till banker och finansinstitut. Öjvind Norberg är grundare och ordförande för styrelseakademin i Stockholm.

– Jag tror att många kommer at fundera allvarligt på om de ska ta den här typen av uppdrag. Det är också så att om man har genomlidit en situation som HQ bank så kommer de nog förstå sig på att bevaka och följa upp liknande situationer. Så jag tror att det kan få två effekter, att folk skärper sig och lär sig mer eller att de avstår, säger Öjvind Norberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".