1 av 2
Kalidid valde att hoppa av Gam-gerillan
2 av 2
Gam-avhopparen Kalidid med på en inspektionsrunda. Tidigare var han en av dem som militären spanade efter.

Kalidid hoppade av Gam-gerillan

Minst 16 misstänkta medlemmar av Gam-gerillan och en militär har skjutits till döds bara de senaste dagarna i den indonesiska provinsen Aceh. Få journalister tillåts åka till Aceh men Ekot är på plats.

Trots att det undantagstillstånd som infördes för ett drygt år sedan nu är borta, så är Aceh fortfarande en orolig plats. Ledarna för Gam-rörelsen som kämpar för ett fritt Aceh bor i Stockholm och har i medierna gett En bild av hur det är i Aceh.

Om den stämmer eller ej har varit mycket svårt att kontrollera då mycket få internationella journalister fått tillstånd att åka dit. Ekot är trots det på plats i Aceh.

Tusentals döda eller fångade
I 28 år har konflikten i Aceh pågått. Den startade med att den nu i Sverige boende Hassan di Tiro utropade en självständig stat där.

Sedan dess har striderna pågått på ön Sumatras nordspets. Enligt den Indonesiska militären har 5 000 rebeller antingen dödats, tillfångatagits eller själva gett upp under de här åren och 130 soldater har dött.

Övertalades av föräldrarna
Det är tät regnskog där morgonpatrullen från den militära flygbasen strax utanför provinshuvudstaden Banda Aceh startar. Det är ett rutinuppdrag att se om någon av de dryga hundra Gam-soldater som finns gömda i de otillgängliga bergen Seulawah har gett sig ner i byarna under natten.

Med på militärbilens flak finns också 21-åriga Kalidid som självmant kom ner från bergen för två veckor sedan. Han hade då blivit övertalad av sina föräldrar att ge sig av från Gam-gerillan som han tillhört i nästan ett och ett halvt år.

Ångrar mycket
Just nu får han och fyra andra avhoppare hjälp av militären med att kom in i ett vanligt liv igen. Kalidid ångrar mycket han gjort under det här dryga året, men förnekar att han dödat någon.

När han och de andra avhopparna får veta att Gam-gerillans högst ledare har ett svenskt medborgarskap ser de uppriktigt förvånade ut. De säger att det inte känns rätt att han bor säkerhet i Sverige medan de riskerar sina liv i Aceh.

”Det är nog nu”
En av byarna som vi besöker ger ett direkt budskap till Hassan di Tiro och de andra självutnämnda ledarna i Sverige.

– Det är nog nu, tillräckligt många barn har redan förlorat sina föräldrar. Du är inte längre en Acehnes. Vi vill inte längre lida så sluta nu, är budskapet från byn Undungljungblan till Gam-ledarna i Sverige.

Margita Boström, Banda Ache
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".