Ericsson draglok på börsen första halvåret

Stockholmsbörsen har gått upp med tio procent sedan årsskiftet. Räntehöjningen i USA betyder att festen på aktiemarknaden är slut. (Ekonomiekot)

Det tror Björn Jansson som är analyschef på investmentbanken Enskilda.

– Det är lätt att tro att det har varit ett bra första halvår eftersom index har stigit med tio procent men det har varit ett väldigt svårt första halvår, eftersom det är väldigt få aktier som har gått väldigt bra. Det är att Ericsson som gått så extremt bra som gör att vi har tio procent upp på index.

Telekomföretaget Ericsson har agerat draglok på Stockholmsbörsen det senaste halvåret, konstaterar Björn Jansson.

Bolagets B-aktie har stigit med 72 procent sedan årsskiftet. Andra vinnare bland börsens stora bolag är lastbilstillverkarna Volvo och Scania, som gått upp ungefär 25 procent var.

Telekom går sämre
De stora förlorarna är teleoperatörerna. Den stora folkaktien TeliaSonera har sjunkit med 16 procent och konkurrenten Tele2 har tappat lika mycket.

Totalt har Stockholmsbörsen gått upp med tio procent sedan årsskiftet och det gör den till en av de bästa i Västeuropa. Sedan botten i oktober 2002 har börsen gått upp med nästan 70 procent.

Efter den amerikanska centralbankens räntehöjning under onsdagskvällen tror aktieanalytikern Björn Jansson på en lugnare utveckling på aktiemarknaden.

– Det går inte hitta historiskt att aktierna sjunker kraftigt efter en räntehöjning, däremot så brukar de stora börsuppgångarna vara över och börsen går in i en lugnare fas. Det är väl det som är bästa gissningen för andra halvåret i år. Jag tror att börsen kommer vara upp 10-15 procent under helåret, det vill säga noll till fem procent under andra halvåret.

Tror på uppgång
Alla är inte lika pessimistiska. Niklas Wellfelt är aktiestrateg på aktiemäklarfirman Alfred Berg.

Han tror att börsen kommer att gå upp åtminstone tio procent till fram till nästa år, trots den avkylande räntehöjningen i USA.

– De här låga räntorna berodde på att man var väldigt pessimistisk när det gällde konjunkturutsikterna framöver. Nu ser det mycket mer dynamiskt ut i världskonjunkturen. Det har också avspeglat sig i räntemarknaden. Det har ännu inte avspeglat sig på aktiemarknaden. Vi tycker att läget ser ordentligt positivt ut för andra halvåret, avslutar Niklas Wellfelt, aktiestrateg på Alfred Berg.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista