Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tystnadsplikt försvårar ambassadutredning

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 04.43
Chefsåklagare Tomas Lindstrand
1:47 min
Den amerikanska ambassaden ska ha övervakat svenskar utanför ambassadens område. Foto: Scanpix.

Brottsutredningen efter uppgifterna om att svenskar ska ha övervakats utanför den amerikanska ambassaden i Stockholm pågår fortfarande. Men enligt åklagaren har de som bedrivit övervakningen inte velat medverka i utredningen, utan hänvisar till att de är bundna av tystnadsplikt gentemot ambassaden.

Det har försvårat utredningen, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

– Vi har kallat dem till förhör och de har då deklarerat att de inte kan yttra sig på grund av tystnadsplikt. Därför kan de inte berätta om sitt arbete inom SDU, så vi har inte några vittnesmål från de här personerna.

Det handlar om runt tio personer som arbetar eller har arbetat på den särskilda enhet vid den amerikanska ambassaden, kallad SDU, som kartlagt tänkbara hot mot ambassaden, som alltså inte kunnat förhöras i utredningen, enligt Tomas Lindstrand.

Det gör det svårare att få en bild av hur omfattande verksamheten varit och om det brutit mot svensk lag.

– Om de fick berätta helt öppet och fritt skulle de förmodligen kunna kasta ganska mycket ljus på den här verksamheten, så att man får klart för sig omfattningen av den och vad den har gått ut på.

Det var i november som det avslöjades att den amerikanska ambassaden ska ha övervakat svenskar utanför ambassadens område.

Då sa justitieminister Beatrice Ask att svenska myndigheter inte varit informerade och det inleddes en förundersökning om olovlig underrättelseverksamhet.

I Norge där det funnits en liknande enhet ska tidigare poliser ha anställts för att kartlägga norrmän på olika platser i Oslo, uppgifter som sedan lämnats vidare till ambassaden.

I Sverige finns inga tidigare polisanställda bland dem som arbetat för ambassaden, enligt chefsåklagare Tomas Lindstrand, som säger att man inte heller inte kunnat identifiera några personer som ska ha kartlagts.

Enligt besked till åklagaren hänvisar amerikanska myndigheter till den sekretess som gäller diplomatiska arkiv och anställda enligt lagar och internationella konventioner.

På den amerikanska ambassaden i Stockholm säger man sig vara ovetande om att tystnadsplikten ska ha försvårat brottsutredningen.

– Vi har inte blivit informerade om att det ska vara några särskilda problem i utredningen, säger presstalesman Chris Dunnett.

Ser ni en möjlighet att häva tystnadsplikt som försvårar den svenska utredningen?

– Jag är inte medveten om att det finns något som hindrar vår möjlighet att samarbeta, vi samarbetar fullt ut med de svenska myndigheterna.

Men chefsåklagare Tomas Lindstrand säger att han fått besked av ett ombud för det amerikanska utrikesdepartementet i Washington att det där pågår ett arbete för att se om det finns möjlighet att häva tystnadsplikten.

– Vi kan inte tvinga dem att tala. Bollen ligger hos amerikanarna i det avseendet.

Har du förståelse för att det kan finnas problem med att lyfta tystnadsplikten?

– Det har jag, dels därför att det här inte handlar om Sverige eller Norge enbart. Man kan häva tystnadsplikt i ett visst fall, men det finns en risk att det blir ett prejudikat.

– Sedan kan man ha tankar kring hur de här personerna som det handlar om uppfattar en sådan sak. De kanske inte tycker att det är så behagligt att ställa sig upp och vittna.

– Å andra sidan finns det många vittnen i andra brottsmål som inte heller tycker att det är så roligt att vittna. Sett ur ett rent utredningsperspektiv hade det varit bättre att kunna höra dem fullt ut.

Vad har du för förhoppningar om att den ska hävas?

– Jag skulle bli förvånad.

Varför?

– För att den inte har hävts tidigare.

Sveriges Radio i samarbete med norska NRK

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".