Danska chefslöner ökar trots krisen

Toppchefer fick dela på 115 miljoner kronor
1:13 min

Den danska ekonomin har utvecklats betydligt svagare än den svenska sedan finanskrisen, men det är inget som märkts i chefernas plånböcker. Topparna inom danskt näringsliv har fått betydligt mer i lönekuvertet trots de tuffa tiderna.

Danmark är ett småföretagarland och för de flesta chefer har löneökningen varit relativt blygsam de senaste åren.

Men för tungviktarna i de stora internationella bolagen har det varit desto ljusare. Sedan krisåret 2008 har lönekostnaderna för direktörerna i Danmarks 16 största börsnoterade företag ökat med 23 procent.

Under samma period har den generella löneökningen på arbetsmarknaden i Danmark legat på 9 procent, det rapporterar tidningen Politiken i dag. Bland annat fick toppcheferna i landets största bolag, A.P. Møller - Mærsk, dela på motsvarande ungefär 115 miljoner svenska kronor ifjol.

En stor del av löneökningarna förklaras av bonussystem.

Danska LO har tidigare meddelat att deras medlemmar inte kan räkna med speciellt mycket extra i lönekuvertet i år och ordförande Harald Børsting är därför kritisk mot de höga ersättningsnivåerna för toppcheferna. 

Han säger till tidningen att det här kommer att ha en negativ påverkan på de anställdas vilja att gå med på besparingar

Från företagen kommer samma argument som ofta hörts i Sverige, det vill säga att chefslönerna måste vara internationellt konkurrenskraftiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".