Varken resa eller stuga för många barn

Många svenskar har just börjat sin semester, men en ny undersökning från LO visar att många inte har råd att åka iväg under ledigheten. Särskilt barnfamiljer tvingas avstå från semesterresan.

LO:s årliga undersökning om semestervanor bygger på intervjuer med 3 000 personer som statistiska centralbyrån, SCB, gjorde under förra året.

Hårdnande läge
Det är det hårdnande läget på arbetsmarknaden som tros ligga bakom att fler tvingas dra in på semesterfirandet. LO:s undersökning visar på stora klasskillnader när det gäller semestervanor och pekar på att barnen drabbas hårt.

Svårast att få pengar till semesterresor har ensamstående med barn, eller familjer med många barn. Enligt LO:s uppskattningar är det 400 000 barn som inte kan komma hemifrån under semestern på grund av att föräldrarna inte har råd.

Får stanna i Stockholm
Fembarnspappan Salem Sehab från Huddinge har åkt till Mälarhöjdsbadet i södra Stockholm för att fiska med sina söner en ledig semesterdag.

– Vi brukar åka utomlands, utom i år. Vi har dåligt med pengar, säger Salem Seha.

Trendbrott
I stället för utlandsresa blir det alltså fiske och bad på hemmaplan för familjen Sehab den här semestern. Familjen är inte unik.

Den visar att så många som 700 000 anställda varken har tillgång till en sommarstuga eller gjort en semesterresa under det senaste året.

Bland L0-medlemmarna rör det sig om mer än var fjärde medlem. Jämfört med de senaste fem åren då hushållen fått det bättre och allt fler har haft råd att semestra så visar den senaste undersökning på ett trendbrott, säger Sven Nelander, utredare på LO.

– Under det senaste året har det inte skett någon förbättring, snarare en försämring. Det beror nog på att arbetsmarknaden som har försämrats, och inkomsterna har inte ökat.

”Jag älskar att fiska”
Sjuårige Peymon Sehab är dock lyckligt ovetande av statistiken och uppslukad av fiskelycka. På bryggan vid Mälarhöjdsbadet har han just dragit upp en upp en abborre.

– Jag kände att det nappade, jag älskar att fiska, säger han.

Peymons pappa Salem Sehab hoppas för sin del ändå att det ska kunna bli en utlandsresa framöver, kanske i augusti, kanske nästa år.

Anna Gustafsson
anna.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista