Förundersökning om soldater kan inte återupptas

Politiker vill veta sanningen
2:06 min

Nu berättar åklagaren som lagt ner förundersökningen om de omkomna svenska soldaterna i Afghanistan att förundersökningen inte kan återupptas oavsett om soldaterna dödades av de egna styrkorna eller ej.

– Det går inte, beträffande de kulor som har anträffats på platsen, att härleda dem till något särskilt vapen. Det innebär att eftersom vi inte har kollektiv bestraffning i det här landet utan man måste kunna individualisera brottsmisstankar så även om TV4 skulle leda i bevis att svenska kulor har skjutit ihjäl de svenska soldaterna så kan jag inte hänföra någon kula till något särskilt vapen, säger åklagare Christer Petersson.

Det var i februari förra året som en svensk patrull i norra Afghanistan besköts av en afghansk attentatsman.

Den svenska styrkan sköt tillbaka och i tumultet som uppstod dödades två svenska soldater och deras tolk.

Både Försvarsmakten och polisen har utrett händelsen och kommit fram till att de tre dödade visserligen kan ha träffats av egna skott, men att det inte gick att fastställa om de dödande skotten kom från attentatsmannen eller från svenska soldater.

Men enligt TV4Nyheterna var det alltså svensk ammunition som dödade svenskarna.

Sedan tidigare har Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson krävt att Försvarsmakten lägger korten på borden och nu följs han av Staffan Danielsson, försvarspolitisk talesperson i Centerpartiet, som också kräver att Försvarsmakten och åklagaren ska redovisa de uppgifter som finns.

– Min grundsyn är att sanningen ska fram, allmänintresset är stort. Självklart bör allmänheten och riksdagens försvarsutskott ha rätt bild av vad som skedde, hur tragiskt det än må vara, säger Staffan Danielsson.

Vad gör du nu?

– Jag kommer att informera mig hos Försvarsmakten för att få deras bild av denna händelse och ställa den i jämförelse med mediebilderna, säger Staffan Danielsson.

Även Kristdemokraternas talesperson i försvarsfrågor, Mikael Oscarsson, ställer sig bakom Staffan Danielssons krav på att Försvarsmakten ska redovisa sanningen om vad skedde.

Från Försvarsmakten vill man inte uttala sig i frågan utan hänvisar till den nedlagda förundersökningen, berättar Philip Simon vid Försvarsmakten.

– Försvarsmakten har lämnat allt underlag till polis och åklagare som har utrett händelsen i detalj. Vi avser inte kommentera vad enskilda politiker eller allmänhet tycker i den här frågan. Det är åklagaren som har ansvar för utredningen, säger Philip Simon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".