Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riyadhbörsen faller – oljemarknaden håller andan

Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 18.00
Oro på marknaderna
(3:15 min)

Priset på råolja fortsätter att ligga på en hög nivå. I dag har priset på ett fat nordsjöolja rört sig kring 115 dollar och oron i Mellanöstern fortsätter att skaka om världsekonomin.

I världens största oljeland Saudiarabien har börsen fallit kraftigt de senaste dagarna. Det handlar om dagsnedgångar på 7 procent.

I dag stängde det breda Tadawul All Share Index, TASI, på minus 4 procent. Nedgången är nästan 20 procent sedan årsskiftet och index tangerar nu nivån från sommaren 2009, alltså nästan 2 år.

Samma utveckling finns på börserna i Qatar, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Oman och Bahrain.

Konfliktfokus ligger inte i dag på Saudiarabien och det är lätt att ta ut svängarna för mycket när hotet mot världsekonomin målas upp.

Den libyska oljeproduktionen är i numera nästan utslagen efter flera veckors oroligheter. Enligt vad diktatorn Muammar Kaddafi sa i dag i ett uttalande så ligger Libyens oljeproduktion för närvarande på sin lägsta nivå.

Ordföranden i statliga libyska oljebolaget sa till Reuters att Libyen nu producerar 700 000 fat jämfört med 1,6 miljoner fat normalt.

Oljearbetare från andra nationer har flytt och lämnat pumpstationerna obemannade. Han förutspådde ett oljepris på 130 dollar per fat om några månader, om Libyens oljeproduktion faller till noll.

Det tillsammans med nya strider och regeringstrogna truppers motattacker mot östra delen av landet gjorde att råoljan pressades upp till 116 dollar per fat som mest i dag.

Risken för regelrätt inbördeskrig bedöms som stor i Libyen som är världens 12:e största oljeproducent.

De senaste dagarna har flera tunga namn i världsekonomin uttalat sig. Världsbankens chef för internationell ekonomi, Andrew Burns, har spelat ner betydelsen av höga oljepriser för den globala återhämtningen.

Inte ens lång tid med höga oljepriser riskerar utvecklingsländernas återhämtning, anser han. Ett års oljepris på nuvarande nivå bromsar tillväxten med 0,2 till 0,4 procent. Det är inget hot.

Även den amerikanske centralbankschefen Ben Bernanke anser att stigande och höga oljepriser knappast rubbar ekonomin ur återhämtningsfasen. Det är i alla fall grundbedömningen.

Men marknaderna låter sig inte lugnas av sådant prat och det finns ett tydligt inslag av Saudifrossa med i spelet. Hur sannolikt är det att oron eller smittan sprids till Saudiarabien? Blotta tanken tycks räcka för att pressa upp oljan och aktieindexen ner.

Hur dyr är oljan när den kostar 120 dollar per fat då?

Jämfört med 1970 och tiden för den första riktiga oljekrisen i oktober 1973 motsvarar dagens nivå ungefär 80 dollar per fat rensat från inflation och liknande - samma nivå som i mitten av 1980-talet.

Samma index visar att priset var som högst efter den andra oljekrisen 1979/80 då den nådde 110 dollar per fat. För ett kilo guld får man lika många fat råolja nu som 1973.

Världen är inte samma nu som då. Den är mindre sårbar för höga råoljepriser. Mycket olja har hunnit rinna under broarna sedan dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".