Priserna stiger i USA

Råvarukostnader stiger
1:27 min

De första tecknen på att inflationen börjar stiga i USA börjar komma. Det framgår av den senaste upplagan av centralbanken Fed:s så kallade beiga bok över den ekonomiska aktiviteten.

Det var länge sedan inflationen var ett problem i USA-ekonomin men nu syns de första föraningarna om prishöjningar, säger Fed i den beiga boken. Bland annat råvarukostnader stiger och företagen svarar på det med att försöka höja priserna vilket också lyckas i många fall.

Något inflationstryck från lönesidan finns det däremot inte, lönerna ligger i stort sett platt, och så länge de inte börjar höjas i någon större omfattning lär inflationen inte vara något problem.

Den beiga boken är ett slags lösligare konjunkturrapport från Fed utan särskilt många konkreta siffror, den här senaste upplagan täcker perioden januari till mitten av februari och under den tiden fortsatte ekonomin att växa i måttligt tempo, och det över hela USA, lite svagare dock i delar av mellanvästern.

Det sägs också att arbetsmarknaden förbättrats något, i flera fall handlar det dock om provisoriska anställningar och inte om fasta jobb.

Enligt en annan rapport igår skapades 217 000 nya jobb i den privata sektorn under januari månad vilket är en ganska bra siffra. I morgon, fredag, kommer den officiella statistiken som täcker hela arbetsmarknaden och då får man se om också den ger en relativt positiv bild, i så fall efterlängtat eftersom arbetslösheten fortsätter att vara det stora problemet i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".