Turkietfrågan viktig för Hollands ordförandeskap

I dag, torsdagen den första juli, övertar Holland ordförandeskapet för EU för de närmaste sex månaderna.

Ett av de viktigaste besluten som EU ska fatta under det halvåret är om Turkiet ska få börja förhandla om medlemskap i unionen eller inte.

Holländarna kommer också att ägna kraft att få EU:s medlemsländer att verkligen följa dom regler EU:s så kallade stabilitetspakt föreskriver:

Det senaste halvåret, med Irland som ordförande, har varit ett omvälvande halvår i EU:s historia.

Den första maj fick unionen tio nya medlemmar och i juni blev det efter långa och segdragna förhandlingar till slut en överenskommelse om både en grundlag och en ny ordförande för EU-kommissionen.

Fortsatt utvidgning
Nu är det Holland som tar över arbetet och man har pekat den fortsatta utvidgning som ett av de prioriterade områdena. Det handlar om att fatta beslut om Bulgarien och Rumänien och om de som beräknat kunna blir medlemmar i EU 2007.

Det handlar om Kroatien som ska börja förhandla med EU nästa år och det handlar kanske framför allt om Turkiet, ett land som EU:s ländernas ledare i december ska besluta om man ska inleda medlemskapsförhandlingar med eller inte.

Det som kommer att vara avgörande är om man anser att Turkiet lever upp till EU:s krav på demokrati och mänskliga rättigheter.

Kontroversiell fråga
Frågan om Turkiet är kontroversiell och inför valet till EU-parlamentet förra månaden var det flera partier runt om i Europa som hade ”nej till det muslimska Turkiet” som en av sina paroller.

Den holländske utrikesministern Bernard Bot säger dock att han inte tror att det kommer att bli en så svår fråga. Han tycker sig ha sett en positiv utveckling i Turkiet de senaste åren och säger att han är övertygad om att det sker ytterligare framsteg under det kommande halvåret.

I oktober presenterar EU-kommissionen en utvärdering med sin syn på saken.

Framtida budget
En annan viktig fråga för den holländska regeringen är EU: s framtida budget. EU-kommissionen har lagt ett förslag att utöka EU: s budget, något bland annat Sverige och Holland har protesterat emot.

Men flera länder i Syd- och Centraleuropa, med den tillträdande kommissionsordföranden José Barossos Portugal i spetsen driver på och under de förhandlingar som ska inledas i höst kommer ordförandelandet att behöva använda all den fingertoppskänslighet som går att uppbåda för att undvika att länderna råkar i luven på varandra.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista