Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Volvos koncernchef Leif Johansson. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Ericssons nye ordförande är utsedd

"Många likheter med fordonsindustrin "
1:39 min

Den avgående Volvochefen Leif Johansson blir ny ordförande i telekombolaget Ericsson. Ericssons valberedning föreslår att Leif Johansson efterträder Michael Treschow. Formellt tas beslutet i bolagsstämman den 7 april. Leif Johansson har stor erfarenhet från fordonsindustrin, men frågan är om han kan något om telekom.

– Jag kan tillföra EU en snart 30-årig global erfarenhet av att ha varit med i många olika länder. Jag har jobbat med många olika industrier och många olika teknologier och sedan har jag över tiden skaffat mig erfarenheter men också synpunkter hur styrelsearbete ska fungera och hur koncernledningen ska fungera i förhållande till styrelsen. Jag hoppas att jag kan bidra på ett så bra sätt som möjligt, säger Leif Johansson.

Finns det några likheter mellan fordonsindustrin och telekomindustrin?

– Det finns flera likheter. En av de verkligt drivande som finns i fordonsindustrin är telematik, det som Ericsson kallar – saker som talar med saker. I vårt fall handlar det om att bussar pratar med hållplatser. Lastbilar pratar med sin ägare och det gods som finns i bilen. Både att transportera människor och gods i olika samhällen är väldigt lika den infrastruktur som Ericsson bygger när det gäller att kommunicera och att skapa information och informationsöverföring. Att man är en del av de samhällen där man verkar är också väldigt lika, så jag tror att det finns många likheter.

Det talas om en maktbalans inom Ericsson, är du ett resultat av en sådan maktbalans?

– Jag har inte varit med i någon diskussion om maktbalans. Jag har konstaterat att de två ägarna är väl representerade i styrelsen men min absoluta avsikt är att vara alla aktieägares ordförande.

Kan du något om telekom?

– Jag har en smartphone från Ericsson, säger Leif Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".