Libyer i Brega kämpar mot Kadaffis styrkor. Foto: Tara Todras-Whitehill/Scanpix.

Kadaffis bombräder slår mot upprorsfästen

Tre holländska soldater tillfångatagna
1:46 min

I Libyen fortsätter Kadaffis styrkor att slå till mot de västligaste städerna som hålls i östra Libyen. Under förmiddagen har flera bombräder genomförts.

Som rovfåglar attackerar de rebellernas fästen, utför sina attacker för att snabbt dra sig tillbaka igen. Det har också kommit rapporter om markstrider under förmiddagen i området kring Brega och Ajdabiyah, men mer sporadiska i dag än i går.

Efter de intensiva striderna i går är sjukhusen fyllda med sårade, i bårhuset minst 14 offer för striderna i går.

Uppenbart är att Kadaffi inte tänker låta den viktiga industristaden Brega gå honom ur händerna utan att först bjuda rejält motstånd.

Samtidigt försöker nu diplomater från Nederländerna att förhandla för att tre holländska soldater som tagits till fånga av Kadaffistyrkor i Sirte, ska släppas fria.

Soldaterna tillfångatogs i söndags när de precis landsatts för att evakuera européer från staden.

Utanför Libyen lägger statschefer och diplomater sina pannor i djupa veck för att tackla situationen.

Venezuelas president Hugo Chávez har föreslagit en fredsplan, som bland annat innebär att en kommission från Mellanöstern, Latinamerika och Europa ska förhandla med båda sidorna, men rebelledare har helt förkastat idén.

Från de västra delarna av Libyen har det varit tyst de senaste dygnen, flyktingströmmen mot Tunisien fortsätter. 

Nära Tripoli i staden Az Zawiyah som hålls av rebeller har Kadaffisoldater gjort flera försök att återta staden, men rapporterna därifrån är få och det mesta tyder på att rebellerna fortfarande har kontroll över staden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".