Första räntehöjningen på fyra år

Efter månader av spekulationer om en räntehöjning, så har nu den amerikanska centralbanken höjt sin styrränta med en kvarts procentenhet till 1.25 procent. Men på Wall street menar många att det snart är dags för ännu en höjning.

-Den här räntehöjningen var väntad, säger James Bennett som arbetar som börsmäklare på Wall street.

Och det kommer att komma fler höjningar. Nästa kvarts procentenhet redan den tionde augusti när centralbanken återigen har penningpolitiskt möte, enligt många ekonomiska bedömare.

Men räntehöjningen i augusti blir den sista innan presidentvalet i november. Det för att inte påverka utgången av valet. Men sen kommer den amerikanska centralbanken, Federal Reserv, att fortsätta räntehöjningarna i små, små steg det närmaste året.

Joe Kerr, som jobbar i finansdistriktet tror att banken kommer fortsätta så till utgången av 2005 då den kommer att ligga på minst 3.25 procent. Det finns utrymme i ekonomin för det menar han, eftersom företagens vinster är höga, tillväxten god och det skapas nya jobb. Så dagens höjning innebär inte att centralbanken slår till bromsen för ekonomin.

-Dessutom är de här höjningarna nödvändiga nu när inflationen visat sitt fula tryne, säger Joe Kerr.

                                      Marie-Jeanette Löfgren, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista