Höjd ränta kyler av börsen

Stockholmsbörsen har gått upp med 10 procent sedan årsskiftet. Men räntehöjningen i USA betyder att festen på aktiemarknaden är slut. Det tror Björn Jansson, som är analyschef på investmentbanken Enskilda

Telekomföretaget Ericsson har agerat draglok på Stockholmsbörsen det senaste halvåret, konstaterar Björn Jansson.

Bolagets b-aktie har stigit med hela 72 procent sedan årsskiftet. Andra vinnare bland börsens stora bolag är lastbilstillverkarna Volvo och Scania, som gått upp ungefär 25 procent var.

De stora förlorarna är teleoperatörerna. Den stora folkaktien TeliaSonera har sjunkit med 16 procent, och konkurrenten Tele2 har tappat lika mycket.

Men totalt har Stockholmsbörsen alltså gått upp med 10 procent sedan årsskiftet, o det gör den till en av de bästa i Västeuropa. Sedan botten i oktober 2002 har börsen gått upp med nästan 70 procent.

Men efter den amerikanska centralbankens räntehöjning igår kväll tror aktieanalytikern Björn Jansson på en lugnare utveckling på aktiemarknaden.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".