En poster med Libyens ledare Muammar Kadaffi utanför libyska ambassaden i London. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix

Utredning om brott mot mänskligheten

Utvecklingen pekar på inbördeskrig
1:51 min

Chefsåklagaren vid internationella brottmålsdomstolen i Haag, Luis Moreno Ocampo, utreder nu vilka ledande libyer som ska utredas för brott mot mänskligheten. Samtidigt pekar utvecklingen i Libyen pekar allt mer på inbördeskrig.

Ställningskriget mellan kadaffistyrkor och rebeller fortsatt i närheten av den viktiga industristaden Brega i dag.

– Muammar Kadaffi och hans inre cirkel, bland de flera av hans söner som har den faktiska makten och ska utredas, sa Luis Moreno-Ocampo.

Men också flera personer till exempel med ansvar över säkerhetsstyrkorna ska utredas, bland dem den ansvarige för Kadaffis personliga säkerhet. Frågan är om de begick brott när polis och militär hårdhänt, brutalt och blodigt slog till mot civila demonstranter.

På sjukhuset i Brega råder fortfarande en hektisk aktivitet, inga sängplatser gapar tomma. Staden var i går skådeplats för hårda strider.

De första bilderna från markstrider vid flygplatsen i Brega visar sårade människor och hur Kadaffimotståndare i vad som ser ut som en total oordning ändå lyckas driva tillbaka Kadaffitrogna. I dag deltog hundratals i begravningarna av de minst 14 som dödades.

Också i dag har Kadaffiflyg fällt bomber över industristaden, men uppgifter under eftermiddagen sade att rebellerna har total kontroll över Brega nu, och att de till och med lyckats rycka fyra mil längre västerut, till al-Uqayla.

Rebellerna säger att de är på väg längs den långa kustvägen vid Medelhavet för att så småningom inta Tripoli. Men vägen till huvudstaden är lång och Kadaffi fast besluten att inte ge upp. Utvecklingen pekar allt mer i riktning mot inbördeskrig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".