Svårare få ut passbilder med ny lag

Idag, torsdag, är det halvårsskifte och då träder en rad nya lagar i kraft. De handlar bland annat om vattenskoterkörning och passbilder.

Dessutom ska en snabbdomstol inrättas vid Stockholms tingsrätt.

Snabbdomstolen ska finnas på försök i två år och bara ägna sig åt brott som anses enklare att utreda, som stöld, olovlig körning och vissa misshandelsbrott.

Domstolens snabbhet ligger i en förenklad delgivning: det räcker att skicka ett brev till den misstänkte som inte behöver kvittera ut delgivningen.

Omsorgsarbetare får plugga
Så kallad kombinationsutbildning är en satsning för anställda inom vård, skola och omsorg för att minska risken för uppsägning. Under ett och ett halvt år får deltagarna möjlighet att kombinera arbete med halvtidsstudier.

I den nya smittskyddslagen blir det möjligt att använda olika tvångsåtgärder vid olika sjukdomar som hiv och tuberkulos. Vissa patienter kan tvingas avstå från sex, andra kan bli tvungna att stanna hemma eller till och med låsas in.

Svårare få ut passbilder
Den som vill ha en bild från passregistret måste numera uppge sitt namn och vad bilden ska användas till.

Bakgrunden är att nynazister begärt ut bilder på politiska motståndare och lagt ut dem på webbplatser.

Hårdare tag mot trafficking
Lagen om människohandel skärps. Tidigare gällde människohandel endast sexuella brott men numera inkluderas även organhandel och tvångsarbete.

Slutligen: om två veckor får den som kör vattenskoter i allmänna farleder lagligt stöd. I praktiken blir det förbjudet att köra i insjöar och överallt förutom där länsstyrelserna uttryckligen gett sitt tillstånd.

Annika Hjärtstam
annika.hjartstam@sr.se
Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista