"Kritiken mot Persson politisk"

Uppdaterad 16:50
Statsminister Göran Persson får kritik från partikamrater och statsvetare för sin tystnad efter det misslyckade EU-parlamentsvalet. Men vice statsminister Lars Engqvist tycker kritiken är bisarr.

På måndag gör statsminister Göran Persson sitt första offentliga framträdande efter sin höftoperation och efter valet till EU-parlamentet.

Göran Persson har kritiserats av socialdemokrater såväl i riksdagen som inom LO för sin tystnad efter det dåliga valresultatet. Men vice statsminister Lars Engqvist förstår inte kritiken mot statsministern.

– Jag tycker hela den här debatten är lite bisarr. Sveriges statsminister meddelade i början på juni att han kommer att opereras och därför kommer att vara bort från det offentliga, politiska livet en stor del av juni månad. Jag tycker det är rimligt att vi ger honom den möjligheten, säger Lars Engqvist.

De socialdemokrater Ekot har talat med har också förståelse för att Göran Persson behöver vila ut men de tycker att det är märkligt att han, trots det, inte kan göra en analys över hur valnederlaget ska hanteras, ett resultat som har betecknats som ett socialdemokratiskt katastrofval.

Vill höra vissa slutsatser
Men Lars Engqvist avfärdar kritikerna med att de vill plocka politiska poäng på hur valresultatet ska tolkas.

– Om man lyssnar på vilka det var som uttalade sig så var det människor som vill att han ska säga bestämda saker. Det var ordföranden i Handels som vill att vi ska säga att nu är vi mer EU-kritiska och så var det någon som ville att vi skulle vara mer EU-entusiastiska. Kritiken kommer från två helt olika håll och därför kan vi ta det ganska lugnt, säger Lars Engqvist.

Långt kvar till slutsats
Nu kommer alltså beskedet att Göran Persson på måndag för första gången svara på frågor om valresultatet.

Men partiledningen är ännu inte klar ännu med sin analys, säger utrikesminister Laila Freivalds.

– Vi har precis börjat analyserna och har mycket framför oss av diskuterande, säger Laila Freivalds.

Rothstein menar att han legitimerar valskolk
Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta EU-val hittills och valdeltagandet var rekordlågt. Därför borde Göran Persson snarast träda fram med sin analys, säger statsvetaren och professorn Bo Rothstein.

– Han sänder en signal till väljarna att val till EU inte är så viktigt. Det kan få som konsekvens att många av de som inte röstade i valet får valskolket legitimerat eftersom landets statsminister inte tycker det är viktigt att kommentera valresultatet, säger statsvetaren Bo Rothstein.

En annan statsvetare, Tommy Möller, professor vid Stockholms universitet, säger att Persson riskerar mycket genom att hålla tyst, säger han till Ekot.

Lämnar tomrum
Han menar att Göran Perssons frånvaro uppfattas negativt eftersom han annars dominerar den politiska debatten på ett extremt sätt. Den synpunkten delar också Bo Rothstein.

– Det är ett ovanligt agerande av en statsminister och partiledare. Det är illa för den politiska debatten för den stannar av eftersom Göran Persson är en så central figur i den politiska diskussionen, säger Bo Rothstein.

Kan bero på besvikelse
Göran Persson är inte formellt sjukskriven utan fullt arbetsför enligt regeringskansliet.

– Dels kan det ju bero på att han nyss kommit ut från sjukhuset men det kan också bero på en stor besvikelse efter valresultatet och att det helt enkelt är svårt att komma på något som fungerar i den politiska debatten i den här situationen, säger Bo Rothstein.

Svåranalyserat valresultat
Inger Arenander menar att Göran Persson riskerar att uppfattas som att han egentligen inte tycker valet är viktigt.

Samtidigt menar hon att valet är svårt att analysera och kommentera. Det var ett svidande nederlag för socialdemokraterna, väljarna valde in ledamöter som partiledningen placerat långt ner på listan.

Handlar om EU:s framtid
Ekots inrikespolitiska kommentator Inger Arenander menar att det är viktigt att Göran Persson ger sig in i debatten om EU.

– Nu måste diskussionen handla om EU och EU:s framtid. EU-parlamentsvalet hade ett lågt valdeltagande i alla länder. I Sverige föregicks det av EMU-omröstningen där ja-partierna förlorade stort när folket fick säga sitt. Det handlar om legitimiteten för EU och hur man ska få en större demokratisk förankring. Det är väldigt viktiga frågor för en statsminister, säger Inger Arenander.

Inte opererat huvudet
Inger Arenander anser inte att operationen är skäl nog för Persson att hålla tyst.

– Visserligen har han avstått från tre viktiga möten inom EU och Nato. Men han gick ju och röstade och inget hindrar ju honom från att tänka, säger Inger Arenander.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista