Flickor med utländsk bakgrund bättre på svenska än svenska pojkar

Flickor med utländsk bakgrund är bättre i svenska än pojkar med svensk bakgrund, visar en rapport från Skolverket.

Förra året var första gången som eleverna i alla landets niondeklasser var med och fick sina kunskaper testade i nationella prov och resultaten visar att flickor med utländsk bakgrund presterar bättre i svenska än pojkar med svensk bakgrund.

Utländska föräldrar
Till utländsk bakgrund räknas flickor som är födda utomlands eller har föräldrar som båda är födda utomlands.

Proven i svenska gäller tre olika delar, hur bra eleverna pratar, hur bra de skriver och hur bra de förstår vad de läser.

I alla delprov har flickorna med utländsk bakgrund högre betyg än de svenska pojkarna och det är också fler flickor än pojkar som är godkända. Skillnaden är störst när det gäller att skriva svenska.

Gott uppförande kan påverka
Det är känt att flickor generellt får bättre betyg än pojkar i skolan. Varför de får det håller på att utredas.

Till exempel skulle ett gott uppförande kunna bidra till att flickor får högre betyg, även om det inte ska vara så. Men sådana saker kan inte ha påverkat de här provresultaten.

– Vår tolkning är att vi måste utreda det här vidare för att se vad det är i skolsystemet som gör att det är skillnader i måluppfyllelsen mellan pojkar och flickor, säger Christina Sandström, enhetschef på Skolverket.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista