Den närmaste tiden blir en kapplöpning mellan regeringens förmåga till reformer som folk verkligen tror på och de unga arga som samlar mod och stöd till nästa protest. Foto: Nasser Nasser/Scanpix.

Hot om folkliga uppror också i Sudan

"Få vågar agera"
2:39 min

I Sudans huvudstad Khartoum har det förekommit sporadiska demonstrationer mot regimen de senaste veckorna, men de har inte tagit fart som de i Nordafrika. Men det är bara en tidsfråga innan ett folkligt uppror bryter ut även i Sudan, säger politiska bedömare i Khartoum - och risken är stor att det blir blodigt.

Sadig Adam som pluggar ekonomi på universitetet såg på när studenterna tågade senast, i en demonstration där säkerhetspoliserna som sedan slog till var många gånger fler än de som protesterade.

Flera hundra greps och många av dem sitter fortfarande i förvar. Nu cirkulerar nya uppmaningar om demonstrationer på Facebook, men frågan är hur många som vågar delta.

– I skolan pratar alla om det som sker i Nordafrika, säger Sadig, och många säger ”nu är dags för oss också” men få vågar agera.

Det är regimens järngrepp om säkerhetsapparaten som har gjort att det inte blivit några större demonstrationer i Khartoum, och kan göra kommande protester mycket farliga.

– Ett folkligt uppror i Sudan blir farligare och blodigare än något av det vi sett hittills, säger Faisal Mohammad Salih, krönikör på en av de oberoende tidningarna i Khartoum.

I Sudan finns inte en professionell armé som kan välja sida och bestämma sig för att skydda folket eller gå över på folkets sida. Här är militären, säkerhetspolisen och till och med polisen genompolitiserad av regimen och existerar parallellt med varandra.

Dessutom finns beväpnad folkmilis över hela landet, som regimen har utbildat och gett vapen.

Men president Bashir och regeringspartiet är inte blinda för vad som händer i Nordafrika, och har insett att de måste komma med eftergifter om de ska kunna sitta kvar vid makten.

Tidningarna är nu fulla av förändringsförslag från regeringen, men så länge det mest är fråga om kosmetika kommer hotet om en blodig revolt att kvarstå, tror Mohammed Salih - som ändå hoppas på reformvägen för att alternativet vore så förfärligt.

Den närmaste tiden i Sudan blir nu en kapplöpning mellan regeringens förmåga till reformer som folk verkligen tror på och de unga arga som samlar mod och stöd till nästa protest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".