Företagen ser ljuset

Den internationella konjunkturen fortsätter att stärkas. Det märks inte minst bland EU:s medlemsländer, där företagen visar upp stigande produktionssiffror. Men samtidigt börjar inflationen ta fart.

I går presenterade EU:s statisistikbyrå prognoser över inflationen under juni månad. Beräkningen landade på 2.4 procent vilket innebär en ökning med mer än en halv procent sedan i mars tidigare i år. En av förklaringarna är  det höga oljepriset. Den europeiska centralbanken sade tidigare i våras att även om inflationen stiger över målet på 2 procent under våren så är den på lång sikt under kontroll.

För företagen i EU ser det mer gynnsamt ut än på länge. EU-kommissionen  väger samman bland annat  produktion och orderingång, för att ta fram ett index på företagsklimatet, och de siffror som släpptes igår visar det högsta värdet på tre år i euroområdet.

Arbetslösheten ligger enligt de senaste beräkningarna på 9 procent i eurozonen. I Sverige är siffran 6.3 procent enligt samma sätt att räkna.

                                                   Pontus Mattsson, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".