Tio sockerbitar i barnmatsburkar

Barnmaten som många föräldrar ger sina små barn kan innehålla stora mängder socker. En burk fruktpuré kan innehålla motsvarande tio sockerbitar. Sockermängden deklareras inte av alla barnmatstillverkare.

– Det som är olyckligt med fruktpuréer är att det är produkt som konsumenten inte tänker på att det är massa socker i, och att den riktar sig till små barn, säger Christina Sohlström, chefsnutritionist på Livsmedelsverket.

– Man är kanske inte lika observant på sådana här produkter som konsument utan kanske tror att det bara är mosad frukt i en sådan här burk.

Inte olagligt
När barnmatstillverkare väljer att inte skriva ut sockermängden i barnmaten så gör de inget olagligt. Ingrediensförteckning måste alltid finnas på livsmedel, men näringsvärdesdeklaration är inte alltid obligatorisk enligt svensk lag.

Därför är det inte mycket Livsmedelsverket kan sätta emot om barnmatsproducenterna inte deklarerar näringsvärdet.

– I Sverige är det frivilligt att näringsvärdesdeklarera, vi har ingen lag som säger att det är obligatoriskt ännu. Inom EU pågår ett arbete med att ta fram en förordning om näringsvärdesdeklaration. Just nu lutar det åt att det kommer bli obligatoriskt inom EU, säger Christina Sohlström.

”Etiketten är för liten”
Nestlé, som är en av de stora tillverkarna av barnmatspuréer, deklarerar inte näringslivsinnehållet på sina burkar och anger alltså inte mängden socker.

– En etikett på en liten burk är väldigt liten, det är svårt att få in information där. Så det är framförallt av utrymmesskäl, men vi håller på att se över hur vi kan lösa det här och få med den här informationen också, säger Anette Järvi, dietist på Nestlé Sverige.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista