Turbulent vår på Moskvabörsen

Det första halvåret på Moskvabörsen har varit turbulent, men trots det har kurserna stigit med knappt 10 procent. Det säger Peter Westin som är chefekonom på mäklarfirman Aton Capital i Moskva.

-Upp och ner är den bästa formuleringen. Vi hade hade en topp i början av april. Därefter har vi haft en nedgång på 25 procent, säger Peter Westin, chefekonom på mäklarfirman Aton Capital i Moskva.

Men räknat totalt sett från årsskiftet så har den ryska börsen gått upp knappt tio procent. Utvecklingen torde ha varit något mer gynnsam eftersom oljepriset under våren gått upp och den ryska börsen domineras av just oljebolag. Förklaringen är bland annat turbulensen kring oljebolaget Yukos och dess ägare, Chodorkovsky, som greps förra året för skattebrott. Detta har skapat stor när det gäller bolagets framtid.

När Peter Westin beskriver den ryska ekonomin och börsen är det många paradoxer som tonar fram. Han nämner bland annat president Putin som inskränker yttrandefriheten, samtidigt som han skapar stabilitet i ekonomin.

-Putin har inneburit en stor stabilitet jämfört med tio årav kaos med Jeltsin , men jag tror att vi går mot en period av mindre demokrati med större välstånd. Det är helt okej för ryssen och likadant för investerare, säger Peter Westin.

En annan paradox med Ryssland är det höga oljepriset. Det innebär höga marginalskatter som gör att staten får stora skatteinkomster, men det gör också att staten blir bekväm och inte reformerar ekonomin.

-Ett lägre oljepris innebär en ökad press för strukturella reformer men också en press att öka diversifieringen av ekonomin, fortsätter han.

Han påpekar också att en  investering på den ryska börsen inte är helt säker. Men moskvabörsen är fortfarande långt ifrån ett tillhåll för normalryssen. Istället är det snarare i madrassen ryssen sparar pengar,  dels för att börsen är en chansning, dels för att den är ganska okänd, enligt Per Lundberg på Handelsbanken i Moskva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".