Fartyg uppfyller inte nya säkerhetskrav

Uppdaterad 17:00
Från och med 1 juli gäller nya, strängare regler för att förhindra terrorangrepp mot fartyg. Sedan regelverket infördes på torsdagen har två fartyg fått nyttjandeförbud av Sjöfartsverket.

Det ena fartyget som är flaggat i Sankt Vincent och Grenadinerna var på väg till Västerås när det upptäcktes. Det andra låg vid kaj i Skärhamn på Tjörn och är flaggat i Tyskland. De båda fartygen får nu stanna vid kaj tills dess att de uppfyller de nya reglerna.

– Detta är internationella regler som alla sjöfartsnationer, alltså 95 procent av världshandelsflottan ska vara bundna av. Vi har genomfört dem på svenska fartyg och hamnanläggningar och då anser vi självklart att de fartyg som besöker oss ska följa samma regler, säger Johan Fransson, Sjöfartverkets sjösäkerhetsdirektör.

Nyttjandeförbud
Totalt finns det 100 000 fartyg i världen som går i internationell trafik, i Sverige rör det sig om 225 fartyg som är svenskflaggade.

Enligt Sjöfartsverket finns det ett svenskflaggat fartyg som just nu finns vid den västafrikanska kusten som inte godkänts enligt det nya regelverket.

– Med tanke på den internationella uppmärksamhet som den 1 juli har tror jag det är ett allvarligt misstag att segla runt utan att ha erforderlig dokumentation för man blir helt enkelt belagt med nyttjandeförbud. Det kan bli mycket dyrt, säger Johan Fransson.

Sju hamnar återstår
Reglerna har utfärdats av FN:s sjösäkerhetsorgan IMO efter terrorattackerna den 11 september 2001 och gäller förutom fartygen också hamnanläggningar.

I Sverige har sammanlagt 268 hamnar godkänts genom att sätta upp staket runt hamnarna och inrätta särskilda identitetskontroller för personer på väg in till hamnområdet.

Sju hamnar återstår. Det är Kalix, Hudiksvall, Hässelby, Korskär, Studsvik, Billerud och Munsö som än så länge inte får ta emot några fartyg. Johan Fransson tycker dock inte detta är något problem.

– Vi har anledning att tro att de kommer in med erforderliga kompletteringar så allting är klart fram till det att ett fartyg kommer, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista